Film je trenutno na sporedu slovenskih kinematografov, a le v sinhronizirani različici. Foto: IMDb
Film je trenutno na sporedu slovenskih kinematografov, a le v sinhronizirani različici. Foto: IMDb

Studio Pixar je lik policistke Specter, ki ji glas posoja Lena Waithe, odkrito promoviral kot "prvi izrecno istospolno usmerjeni lik", v katerem od svojih animiranih celovečercev. Med njenimi replikami je na primer stavek: "Težko je biti starš ... Zaradi hčerke moje punce bi si najraje pulila lase, ok?"

Sorodna novica Filmska recenzija: Naprej

Nekatere bližnjevzhodne države med njimi Bahrajn, Libanon in Egipt so animirani film vseeno spustile v redno distribucijo. Rusija je ubrala drugačno pot; prizor so cenzurirali tako, da so besedo "punca" spremenili v partnerico ter se izognili razkritju tega, katerega spola je Specter, sicer stranski lik v zgodbi.

"Mož" je zvenelo preprosto narobe
Lena Waithe je v intervjuju za Variety razkrila, da je bil dodatek "moje punce" pravzaprav njena lastna ideja. "Rekla sem: 'Saj lahko rečem 'punca', je to v redu? Prej mi je zvenelo narobe. Mislim, da se celo v mojem glasu sliši, da sem istospolno usmerjena. Preprosto ni mi zvenelo prav, ko sem rekla 'mož'. In (producenti, op. n.) so bili glede tega zelo kul, zelo sproščeni. Na koncu se je izcimilo nekaj res posebnega."

Lene Waithe se morda spominjate iz filma Igralec št. 1 in serije Westworld, v zadnji sezoni nagrad pa je bila sicer spregledana kot scenaristka in producentka odlične drame Queen & Slim.

Naprej je zgodba o dveh najstniških škratjih bratih (glasova jima posojata Chris Pratt in Tom Holland), ki se odpravita na dogodivščino. S pomočjo magije bi rada preživela dan s svojim očetom, ki je umrl, ko sta bila še čisto majhna.

Lena Waithe v sijajnem ogrinjalu na predlanski prireditvi Met Gala. Foto: Reuters
Lena Waithe v sijajnem ogrinjalu na predlanski prireditvi Met Gala. Foto: Reuters

Koronavirus: za zdaj brez vpliva na gledanost?
Naprej je bil pretekli konec tedna najbolj gledan film v ameriških kinematografih, zaslužek 40 milijonov dolarjev se je približno ujemal s predhodnimi napovedmi analitikov. Čeprav je bil obisk kinematografov pretekli konec tedna relativno nizek, stroka ne verjame, da je to povezano s koronavirusom. "Glede na to, da je Naprej zaslužil 40 milijonov, Nevidni človek in Izven igrišča pa sta bila prav tako solidno obiskana, se zdi, da ljudje še niso opustili navade hoje v kino," je komentiral analitik pri Comscore, Paul Dergarabedian.

Kar pa seveda ne pomeni, da filmska industrija ne čuti posledic: med drugim je bilo treba za več mesecev prestaviti premiero najnovejšega filma o Jamesu Bondu, Hollywood pa še čaka na številke, ki bodo pokazale, kako sta okrnjena promocija in morebitni strah pred polnimi kinodvoranami vplivala na gledanost drugih velikih filmov.