Trenutno še velja, da bo Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti nagrade naslednjič podeljevala 28. februarja 2021. Vseeno pa je bila organizacija zaradi zaprtja gledališč, preložitve številnih premier novih filmov in zaustavitve produkcij že prisiljena v pomembne spremembe glede pravil podeljevanja oskarjev.

Po novih pravilih bodo prihodnje leto v igri za oskarje lahko tudi filmi, ki so načrtovali redno distribucijo, ampak zaradi virusa tega niso mogli izpeljati in se predvajajo na spletu. Foto: AP
Po novih pravilih bodo prihodnje leto v igri za oskarje lahko tudi filmi, ki so načrtovali redno distribucijo, ampak zaradi virusa tega niso mogli izpeljati in se predvajajo na spletu. Foto: AP

Neimenovani vir je za revijo Variety povedal, da je verjetno, da bo slovesnost preložena na poznejši datum. Glede preložitve dogodka ali morebitnega novega datuma sicer še ni bilo podanega uradnega predloga, niti še ni bilo podrobnejše razprave. Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti tudi še ni odgovorila na novinarske prošnje za komentar na Varietyjevo poročanje.

Sorodna novica V igri za oskarje tudi filmi, ki si jih je mogoče ogledati le spletno

Distribucija v kinematografih ni več pogoj
Prejšnji mesec je sicer ameriška filmska akademija sklenila, da bodo v igri za prestižno nagrado letos tudi filmi, ki se predvajajo le na spletu in niso prišli v kinodvorane. Opozorila je tudi, da bodo morda potrebne še dodatne prilagoditve glede pravil, ustreznosti filmov in časovnic.

Trenutno namreč velja, da morajo filmi doživeti premiero do 31. decembra, da se lahko potegujejo za oskarje v naslednjem letu. Podelitev oskarjev predstavlja veliki finale v sezoni podeljevanja filmskih nagrad, ki se začne v januarju s podelitvijo zlatih globusov.

Podelitve drugih filmskih nagrad za zdaj še niso bile preložene na poznejše datume, so pa podeljevalci nekaterih nagrad že nekoliko razrahljali pravila. Tako iz ameriškega združenja režiserjev kot tudi producentov so sporočili, da pridejo letos v izbor za nagrade tudi filmi, ki se predvajajo na spletu.

Proti onesnaževanju z DVD-ji
Na 94. podelitvi oskarjev leta 2022 ne bodo v igri filmi, ki se prikazujejo na DVD-jih, ker želi biti Akademija do okolja prijaznejša. Vsi njeni člani bodo zdaj lahko glasovali za najboljši film v tujem jeziku že v prvem krogu, izvirna glasba pa bo morala biti izvirna najmanj 60-odstotno, da bo lahko prišla v izbor za oskarja za izvirno glasbo.