Triler Parfum, posnet po romanu Patricka Süskinda, odlikuje tudi izbrana mednarodna igralska zasedba. Foto: EPA
Triler Parfum, posnet po romanu Patricka Süskinda, odlikuje tudi izbrana mednarodna igralska zasedba. Foto: EPA
Bastian Schweinsteiger in Michael Ballack
Nemška nogometna pravljica je prejšnji teden v kinodvorane privabila več kot tri milijone gledalcev. Foto: EPA

Prejšnji konec tedna si je namreč kar 70 odstotkov obiskovalcev nemških kinodvoran (več kot 1,5 milijona) ogledalo nemški film, kar je velik uspeh in v ponos Nemški filmski akademiji. Največji uspeh je požela komedija Sedem gozdnih palčkov ni dovolj z Ottom Waalkesom. Prvi konec tedna si jo je od začetka predvajanja ogledalo milijon gledalcev - očitno jih porazne kritike nadaljevanja komedije o sedmih palčkih, v katerem se pojavi tudi legendarna nemška pevka Nina Hagen, niso odvrnile od ogleda.

Med najuspešnejšo deseterico pet nemških filmov
Med desetimi najbolj gledanimi je bilo nemških filmov kar pet. Na tretje in četrto mesto sta se uvrstila dokumentarni film o nogometnem SP-ju v Nemčiji, Poletna pravljica Soenkeja Wortmanna (skupaj 3,3 milijona gledalcev) in Parfum, film režiserja Toma Tykwerja z mednarodno zvezdniško zasedbo, posnet po knjižni predlogi Patricka Süskinda (skupaj 5 milijonov gledalcev), ki 16. 11. prihaja tudi v naše kinematografe.

Med prvimi desetimi najbolj gledanimi filmi v Nemčiji so še komična drama Moj prijatelj z Danielom Bruehlom in Juergenom Vogelom in komedija Markusa H. Rosenmuellerja z naslovom Kdor prej umre, je dlje mrtev, ki ga predvajajo že 12 tednov.

Nemška filmska akademija, ki ji predsedujeta igralka Senta Berger in producent Guenter Rohrbach, ima okoli 800 članov in odloča tudi o dobitnikih nemških filmskih nagrad.