Foto:
Foto:
Michael Moore pred savdskim veleposlaništvom v Washington DC-ju.

Prestižno nagrado mu je prinesel kontroverzni protibuševski dokumentarec Fahrenheit 9/11. Ob izročitvi nagrade je režiser izjavil, da je popolnoma prevzet.

Disney prepovedal, Cannes nagradil
Predvsem v ZDA je Fahrenheit 9/11 povzročil veliko razburjenja. Moore v njem opisuje vezi med družino predsednika Georgea Busha in savdsko kraljevo družino ter kritično prikazuje Bushevo ravnanje takoj po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Družba Disney, ki ima v lasti tudi studio Miramax, je temu studiu celo prepovedala distribucijo njegovega najnovejšega filma Fahrenkeit, češ da ima za mlade neprimerno vsebino.

Michael Moore je nagrado prejel v konkurenci s še 18 filmi. Do zdaj je zlato palmo za dokumentarec prejel le film The Silent World Jacquesa Cousteauja leta 1956. Moore je bil na Cannesu že nagrajen leta 2002 s posebno nagrado za dokumentarec Bowling za Columbine, ki je istega leta prejel tudi oskarja.

Ženska problematika aktualna
Palmo za režijo je prejel Tony Gatlif za filmsko popotovanje iz Francije v Alžirijo z naslovom Exils. Palmo za najboljšo žensko vlogo je prejela kitajska igralka Maggie Čeung za vlogo v filmu Clean režiserja Olivierja Assayasa. V filmu igra mater, ki se želi rešiti odvisnosti od drog. Palmo za najboljšo moško vlogo je dobil 14-letni japonski igralec Jagira Juja za vlogo v filmu Nobody Knows. Gre za pripoved o štirih otrocih, ki jih zapusti mati.

Palmo za najboljši scenarij sta za film Comme une image dobila Francoza Agnes Jaoui in Jean-Pierre Bacri. Film, ki ga je režirala Jaouijeva, govori o mladi ženske, ki se bori z odvečnimi kilogrami in ki se ji zdi, da jo bližnji zanemarjajo. Palmo za najboljši kratkometražni film je posebna žirija za to kategorijo podelila filmu Trafic romunske režiserke Catalin Mitulescu.

Filmsko nasilje ni ovira za nagrado
Nagradi žirije sta med drugimi prejela tajski film Tropical Malady Apichatponga Weerasethakula in igralka Irma P. Hall za vlogo v filmu Joela in Ethana Cohena The Ladykillers. Posebna žirija je z zlato kamero za film Mon Tresor nagradila Keren Jedaja iz Izraela. Nagrado grand prix so podelili filmu južnokorejskega režiserja Parka Čanvuka z naslovom Old Boy, natrpanemu z nasilnimi prizori.

Žirijo, ki ji je predsedoval Quentin Tarantino, so sestavljali še Emmanuelle Beart, Tilda Swinton in Kathleen Turner. Festival je danes sklenila tiskovna konferenca in projekcija z zlato palmo nagrajenega filma ob navzočnosti filmske ekipe.