Rami Malek v objemu Queenovcev Briana Maya in Rogerja Taylorja. Foto: Reuters
Filmska recenzija: Bohemian Rhapsody

Odmeva tudi zmaga Glenn Close, na drugi strani pa poraz Lady Gaga (Zvezda je rojena) v tekmi za najboljšo dramsko igralko.

Rami Malek, prej znan iz serije Mr. Robot, je osvojil zlati globus za film režiserja Bryana Singerja o pevcu skupine Queen Bohemian Rhapsody, ob prejemu kipca pa se je posebej zahvalil Freddyju Mercuryju, da mu je s svojim življenjem omogočil glavno vlogo njegovega življenja. Nagrado je poklonil prav velikemu poppevcu, ki je leta 1991 umrl za aidsom: "Rad te imam, ti lepi človek. To je zate in zaradi tebe, čudoviti."

Mahershalo Alija, predlanskega oskarjevca za najboljšo stransko vlogo v Mesečini, bomo kmalu gledali v tretji sezoni Pravega detektiva. Foto: Reuters

Green Book z Mahershalom Alijem v stranski in Viggom Mortensenom v glavni vlogi je imel pet nominacij, poleg nagrade za najboljši glasbeni film ali komedijo pa je zlati globus odnesel tudi Ali. Film pripoveduje zgodbo o temnopoltem glasbeniku in belem šoferju ter telesnem stražarju v 60. letih prejšnjega stoletja. "To presega vse, kar smo si kdaj predstavljali, ko smo začeli snemati ta film," je ob prejemu kipca povedal režiser in scenarist Peter Farrelly in dodal: "Z vami sem želel deliti to zgodbo o upanju, saj še vedno živimo v času delitev."

Christian Bale se je tokrat mojstrsko preobrazil v Dicka Cheneyja. Foto: Reuters

Zlati glo

Med TV-ljubljenci zlatih globusov so Michael Douglas, Patricia Arquette in Sandra Oh

bus za glavno moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji je dobil Christian Bale za politično komedijo o vzponu nekdanjega ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja Mož iz ozadja, ki je postala ena velikih osmoljencev večera, saj je imela šest nominacij, Balov kipec pa je bil edini, ki ga je prejela. Bale je v svojem pikrem slogu napovedal, da bo zdaj, ko je tako uspešno upodobil nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, šel novim izzivom naproti z upodobitvijo vodje senatne večine republikanca Mitcha McConnella. Posebej se je zahvalil hudiču oziroma satanu, da mu je zagotovil navdih za igranje vloge Cheneyja.

Glenn Close ni mogla skriti presenečenja ob prejemu kipca. Foto: Reuters

Nagrado za najboljšo igralko v glasbenem filmu ali komediji je dobila Britanka Olivia Coleman, ki igra kraljico Ano v filmu Najljubša, Glenn Close pa je bila razglašena za najboljšo igralko v drami (Žena) in je odnesla svoj že tretji zlati globus. "O moj bog, ne morem verjeti," je 71-letna igralka dahnila solznih oči in ženske pozvala, naj iščejo, ko gre za njihove kariere, zadoščenje in ne sklepajo kompromisov.

Filmska recenzija: Zvezda je rojena

Favoritinja v tej kategoriji, a na koncu osmoljenka Lady Gaga, popzvezdnica, ki ji je v glasbeni drami Zvezda je rojena uspel še preboj na filmska platna, se je morala zadovoljiti s kipcem za najboljšo izvirno pesem, Shallow. Napisala jo je skupaj z Markom Ronsonom, Anthonyjem Rossomandom in Andrewom Wyattom.

Lady Gaga domov vendarle ni odšla praznih rok, zlati globus ji je prinesla pesem Shallow iz filma Zvezda je rojena. Foto: Reuters

Film Roma režiserja Alfonsa Cuarona o varuški, ki ga je vzgajala v 70. letih prejšnjega stoletja v Mehiki, je nakazal, da je eden najresnejših favoritov za oskarja za najboljši film leta, saj je poleg režiserskega zlatega globusa osvojil tudi nagrado za scenarij (Cuaron) in najboljši film v tujem jeziku.

Bil bi tudi v igri za najboljšo filmsko dramo, če bi pravila Združenja tujih dopisnikov Hollywooda to dopuščala. Cuaron se je posebej zahvalil igralski novinki Yalitzi Aparicio, ki ga je navdušila s svojim delom. Zlati globus za Cuaronov film je bil eden od petih, ki so padli v malho spletne platforme Netflix.

Vsi zmagovalci zlatih globusov:
Najboljši film - drama: Bohemian Rhapsody
Najboljši film - muzikal ali komedija: Green Book
Najboljša igralka - drama: Glenn Close (Žena)
Najboljši igralec - drama: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
Najboljša igralka v glasbenem filmu ali komediji: Olivia Coleman (Najljubša)
Najboljša igralec v glasbenem filmu ali komediji: Christian Bale (Prvi mož)
Najboljša ženska stranska vloga: Regina King (If Beale Street Could Talk)
Najboljša moška stranska vloga: Mahershala Ali (Green Book)
Najboljša režija: Alfonso Cuaron (Roma)
Najboljši scenarij: Green Book
Najboljši animirani film: Spider-Man: Novi svet
Najboljši tujejezični film: Roma
Najboljša filmska glasba: Justin Hurwitz (Prvi mož)
Najboljša izvirna pesem: Shallow avtorjev Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rosomando, Andrew Wyatt
Nagrada Cecil B. DeMille: Jeff Bridges

Najboljša dramska TV-serija: Američani
Najboljša glasbena ali humoristična Tv-serija: The Kominsky Method
Najboljša igralka v dramski tv-seriji: Sandra Oh (Killing Eve)
Najboljši igralec v dramski seriji: Richard Madden (Bodyguard)
Najboljša igralka v glasbeni ali humoristični seriji: Rachel Brosnahan (The Marvelous Ms. Maisel)
Najboljši igralec v glasbeni ali humoristični seriji: Michael Douglas (The Kominsky Method)
Najboljša igralka v miniseriji: Patricia Arquette (Escape at Dannemora)
Najboljši igralec v miniseriji: Darren Criss (Umor Giannija Versaceja)

Najboljša stranska igralka v miniseriji: Patricia Clarkson (Ostrina)
Najboljši stranski igralec v miniseriji: Ben Whishaw (A Very English Scandal)

Nagrado za življenjsko delo na področju filmske umetnosti Cecil B. DeMille je dobil slavni "The Dude" iz filma Veliki Lebowski iz leta 1998, zdaj 69-letni Jeff Bridges, ki se je zapletel v dolg zahvalni govor, vendar si ga organizatorji niso upali prekiniti. Zahvalil se je vsem sodelavcem v svoji dolgi, 60-letni karieri, ki jo je začel kot otrok, ko se je na platnu že v 50. letih prejšnjega stoletja pojavil skupaj s staršema Lloydom in Dorothy ter starejšim bratom Beaujem. Ob prevzemu priznanja se je tako zahvalil prav svoji družini in omenil, da nosi očetove manšetne gumbe. V slogu sproščenega Kalifornijca je pozval vse, naj pomagajo preusmeriti to barko sveta v do okolja in tudi sicer prijaznejšo smer.

Letos prvič so podelili tudi nagrado za življenjske dosežke v televizijski umetnosti in kot prva jo je dobila komičarka Carol Burnett, po kateri je nagrada tudi dobila ime.

Dogodek se je v nasprotju z mnogimi podelitvami nagrad v prejšnjih letih, na katerih ni šlo brez politiziranja in kritik Trumpove vlade, odvil v pozitivnejšem duhu. Za hudomušne vložke, a brez zbadanja nominirancev in ostalih prisotnih, je poskrbel voditeljski par Andy Samberg in Sandra Oh, ki je dobila tudi kipec za najboljšo igralko v dramski TV-seriji. Foto: Reuters

Dogodek, ki velja za uvod v bleščečo sezono podeljevanja nagrad v Hollywoodu, sta vodila Andy Samberg in Sandra Oh. Privoščila sta si tudi "konkurenčne" Oskarje, saj najprestižnejša podelitev filmskih nagrad, ki bo konec februarja, še nima voditeljice ali voditelja. "Delili bomo nagrade in srečnik iz občinstva bo lahko vodil Oskarje," je tako dejal Samberg.

Sandra Oh, Kanadčanka azijskega rodu, je pohvalila trend številnih nominacij za filme in TV-serije, v katerih so zastopani tako temnopolti kot azijski igralci in režiserji, denimo Crazy Rich Asians, Črni panter in Črni KKKlanovec. Oh je tudi sama domov odnesla zlati kipec, in sicer za glavno vlogo v seriji Killing Eve.

Michael Douglas in Alan Arkin, kompanjona iz nove komične serije Chucka Lorreja o postaranem učitelju igre, ki ga z velikim uspehom ‒ zdaj o tem priča tudi zlati globus ‒ upodablja Douglas. Foto: Reuters

Med ostalimi televizijskimi zmagovalci omenimo vsaj osrednje: vohunski triler o času hladne vojne Američani, pa miniserijo Umor Giannija Versaceja in novo Netflixovo komično serijo The Kominsky Method, v kateri nastopata Alan Arkin in Michael Douglas, ki je pred tem pobral zlati globus za najboljšo moško komično vlogo. Slavila sta še Patricia Arquette za najboljšo žensko vlogo v kratki televizijski seriji (Escape at Dannemora) in Richard Madden za najboljšo moško dramsko vlogo (Bodyguard).