Enajstletno Gajo igra Tara Milharčič. Foto: Luka Karlin
Enajstletno Gajo igra Tara Milharčič. Foto: Luka Karlin

Film je s tem, ko je presegel 50.000 gledalcev, odnesel že drugo zlato rolo. "Druga zlata rola pomeni izpolnitev naših želja in je dokaz, da so čestitke in zadovoljni obrazi otrok in njihovih staršev ter učiteljev, ki smo jim priča že vse od premiere, pravilno napovedovali, da smo na pravi poti," je ob prejemu nagrade dejal Bratuša, ki ga poznamo tudi kot režiserja TV-nadaljevanke Življenja Tomaža Kajzerja, in filma Prebujanja, ki je bil v kinematografih lani. Kot je dodal, scenarij za nadaljevanje filma že nastaja.

Zlato rolo sta režiserju na posebnem dogodku izročila direktorica filmskega programa in marketinga v Koloseju Ursula Spruk in predstavnik Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev Boris Petkovič. Poleg Bratuše pa so se podelitve udeležili še soscenaristka Špela Levičnik Oblak ter igralci Tara Milharčič, Anže Gorenc, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Jan Gaberšek, Ajda Smrekar in Miha Brajnik.

Peter Bratuša pravi, da scenarij za nadaljevanje filma že nastaja. Foto: SFC
Peter Bratuša pravi, da scenarij za nadaljevanje filma že nastaja. Foto: SFC

V filmu, ki je nastal v koprodukciji Feline Films in RTV Slovenija, sledimo enajstletni Gaji, ki kot Pika Nogavička sodobnega časa s svojim pogumom, neposrednostjo, odločnostjo in iskrenostjo stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek. Skozi napeto zgodbo film opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi svetovnega spleta.

Gajin svet je najprej navdušil žirijo festivala filmov za mlade Buzz@teen, ki je potekal kot del filmskega festivala v Motovunu, in prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade. Avgusta je navdušil tudi otroško žirijo filmskega festivala v Sarajevu, ki ga je razglasila za svoj najboljši film. Na Festivalu slovenskega filma je prejel vesni za posebne dosežke in za masko.

Druga zlata rola za Gajin svet