Bill Evans se je bendu Milesa Davisa pridružil pri rosnih 22 letih; sodeloval je pri nastanku antologijskih albumov  The Man With The Horn, We Want Miles in Decoy. Foto: Jazzinty
Bill Evans se je bendu Milesa Davisa pridružil pri rosnih 22 letih; sodeloval je pri nastanku antologijskih albumov The Man With The Horn, We Want Miles in Decoy. Foto: Jazzinty
Miles Davis
Miles Davis je bil džezovski glasbenik, ki je pomembno vplival na razvoj džeza v drugi polovici 20. stoletja. Kot trobentač, vodja različnih zasedb in skladatelj je bil v ospredju skoraj vsakega večjega razvoja glasbe od 2. sv. vojne pa do svoje smrti (l. 1991). Bil je začetnik bebopa, posnel je nekaj prvih zgoščenk cool džeza, deloma pa je bil 'kriv' tudi za razvoj modalnega džeza in džez fusiona, ki se je rodil iz njegovega sodelovanja z drugimi glasbeniki v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih.

Letos se mednarodna delavnica in festival, ki bosta v organizaciji zavoda LokalPatriot potekala do sobote, predstavljata kot zrela in še vedno razvijajoča se projekta, ki sta v desetletju iz majhne delavnice prerasla v enega izmed najpomembnejših džezovskih dogodkov v Sloveniji in širše, je prepričan vodja festivala Jure Dolinar.

Jazzinty z izbranimi mentorji iz Evrope in ZDA ter udeleženci iz Evrope, Azije in od drugod predstavlja glasbeno akademijo, hkrati pa gre za festival, ki doseže vrhunec z mentorskim in koncertom gostov ter skladateljsko nagrado jazzon. Z izborom mentoric in mentorjev je umetniškemu vodji delavnice, ameriškemu saksofonistu Andyju Middletonu, v zadnjem obdobju Jazzintyja uspelo dvigniti pedagoško raven večnivojskih tečajev.

"Z zasnovo, ki predvideva dokaj stalno in kakovostno mentorsko zasedbo ter s tem tesnejšo povezavo med slušatelji in predavatelji, je Jazzinty zrasel v ugleden projekt. Glede na podatek, da je med letošnjimi približno 60 slušatelji Jazzintyja kar slaba polovica šolanih in izkušenih glasbenikov, pa lahko ugotovimo, da ne izobražujemo več le začetnikov, temveč lahko z udeležbo na naših delavnicah znanje nadgradijo tudi glasbeniki z bogatim džezovskim in širšim predznanjem," je opozoril Dolinar.

Poleg mojstrskega tečaja prinaša Jazzinty delavnice, posvečene petju in skoraj vsem glasbilom, ki se pojavljajo v džezu. V dopoldanskem delu bodo te zastavljene kot predavanja, v popoldanskem pa jih bodo izvajali v obliki igranja v sedmih, različnemu znanju prilagojenih zasedbah oziroma "combih".

Poklon eni ključnih figur zgodovine džeza
Delavnica in festival prinašata tudi ljubezen do glasbe, veselje do raziskovanja, iskren odnos med mentorji in udeleženci ter skupno ustvarjanje džezovskega okolja. V sklopu delavnic bodo letos mentorji predavali tudi o različnih obdobjih ustvarjanja enega izmed velikanov džeza Milesa Davisa (1926-1991) in posebnosti njegove glasbe, vse delavniške zasedbe in posebej Miles Davis Combo pa bodo preigravale njegove skladbe.

Na Jazzintyju 2010 bodo poleg udeležencev gostili dober ducat mentorjev, osrednji gost delavnice in festivala ter vodja mojstrskega tečaja pa bo ameriški saksofonist Bill Evans, ki je bil v prvi polovici osemdesetih let preteklega stoletja tesen sodelavec Milesa Davisa.