Napisal je več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe in komorna ter klavirska dela. Foto: Wikipedia
Napisal je več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe in komorna ter klavirska dela. Foto: Wikipedia

Ministrstvo za kulturo bo obletnico zaznamovalo skupaj z različnimi javnimi zavodi, med njimi so Slovenska filharmonija, RTV Slovenija, Opera in balet SNG Maribor, Koroški pokrajinski muzej in Festival Ljubljana. Osrednja prireditev s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bo 30. maja pred cerkvijo sv. Elizabete v Slovenj Gradcu. Spremljati jo bo mogoče v neposrednem prenosu RTV Slovenija.

Monografija in spletna stran o Wolfu
V pripravi sta tudi monografija o Hugu Wolfu in spletna stran, ki bo predstavljala zbir vseh dogodkov, ki se bodo v Sloveniji in na tujem navezovali na praznovanje Wolfovega leta. Ob koncu leta je predviden tudi izid kovanca s podobo Huga Wolfa pri Banki Slovenije, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo za kulturo je objavilo tudi razpis za izdelavo celostne grafične podobe praznovanja obletnice. Razpis se je končal 9. decembra, zmagovalna rešitev pa bo predvidoma znana prvi teden januarja.

Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860. Njegov prvi glasbeni učitelj je bil oče Filip. Kot petnajstletnik se je odločil, da bo na Dunaju študiral na konservatoriju za glasbo, a šolanja ni končal. Zatem je začel pisati samospeve in ustvaril vrsto zbirk pesmi. Z njimi je po letu 1894 zaslovel po Evropi. Umrl je na Dunaju, star 43 let. Napisal je več kot tristo samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe in komorna ter klavirska dela.

Na Koroškem je koordinator praznovanja Koroški pokrajinski muzej, program pripravljajo tudi drugi zavodi, glasbeniki, slovenjgraška občina in društva, med drugim slovenjgraško Društvo Hugo Wolf. "Program je zasnovan tako, da smo v enem delu javni zavodi in Društvo Huga Wolfa okrepili program, ki ga že sicer izvajamo, nekaj pa je dodatnega programa," pravi Tadej Pungartnik, direktor Koroškega pokrajinskega muzeja.

Hugo Wolf je umrl leta 1903. Foto: Televizija Slovenija
Hugo Wolf je umrl leta 1903. Foto: Televizija Slovenija

V Slovenj Gradcu že poteka koncertni abonma Wolf povezuje 2020, praznovanje se bo nadaljevalo konec januarja z izdajo priložnostne znamke in njeno predstavitvijo v spominskem muzeju. 22. februarja, na obletnico skladateljeve smrti, bo slavnostna akademija v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, slavnostni govornik tam bo muzikolog Matjaž Barbo.

Nastop kitajskega tenorista Diao Kea
Na dan obletnice rojstva, 13. marca, je predviden koncert v cerkvi sv. Elizabete v Slovenj Gradcu, izvedli ga bodo Bernarda Fink Inzko (mezzosopran), Marcos Fink (basbariton), Breda Zakotnik (klavir) in Bojan Maroševič (recitacija). V programu Pungartnik izpostavlja še dijake Gimnazije Slovenj Gradec, kot posebnost programa je opozoril na nastop kitajskega tenorista in profesorja Diao Kea.

Spominski muzej in dokumentacijski center
Prepoznavnost Huga Wolfa se povečuje, pravi Pungartnik, za svojega ga vse bolj sprejemajo tudi Slovenjgradčani. Njegovo rojstno hišo v Slovenj Gradcu letno obišče približno 2.000 obiskovalcev. V rojstni hiši, ki jo upravlja Koroški pokrajinski muzej, delujeta spominski muzej Huga Wolfa in dokumentacijski center, v njej so še knjižnica s čitalnico, manjša avdio-videodvorana in manjša koncertna dvorana.