Jackson danes velja za prvega izvajalca, ki je snemanje videospotov spremenil v umetnost; Thriller je sprožil trend videov z zgodbo, nekakšnih minifilmčkov z izpiljeno koreografijo - kalup, ki v žanru prevladuje še danes. Foto:
Jackson danes velja za prvega izvajalca, ki je snemanje videospotov spremenil v umetnost; Thriller je sprožil trend videov z zgodbo, nekakšnih minifilmčkov z izpiljeno koreografijo - kalup, ki v žanru prevladuje še danes. Foto:

Izšlaje nova, "deluxe" izdaja najbolje prodajanega albuma vseh časov - gre seveda za kultni Jacksonov Thriller, ki je novembra lani praznoval svojo 25-letnico in ga ima v svojih glasbenih zbirkah kakih 104 milijonov ljudi. A Thriller 25 se je izkazal za precej mlačen medijski podvig - kljub napovedim in namigovanjem Jackson ni nastopil niti med odmorom Superbowla niti na podelitvi grammyjev; celo glasbeniki, ki so sodelovali pri "predelavi" in ponovni izdaji Thrillerja, o tem molčijo tako trmasto, da je videti, kot da nočejo, da bi jih kdo povezoval s padlim kraljem popa.

Da ne gre le za reciklažo, je Michael namreč skušal dokazati z dodatkom sedmih novih skladb, predelavami njegovih uspešnic, ki so jih odpeli ali zmiksali ta hip "vroči" izvajalci. Nove preobleke so dobile pesmi Beat It (Fergie), Billie Jean (Kanye West), Wanna Be Startin' Somethin' (Akon) in The Girl Is Mine (Will . I. Am), našel pa se je tudi prostor za skladbo For All Time, ki je nastala med snemanjem "originalnega" Thrillerja, a je bila z albuma spuščena.

Kljub nesporni prelomnosti Thrillerja in kljub temu, da je sodišče Michaela spoznalo za nedolžnega pedofilije, se zdi, da je njegova zvezda nepopravljivo zbledela (v prenesenem in dobesednem pomenu ...). Glasbeni kritiki so nove remikse odpravili kot "nepotrebne" in kot "obupan podvig zblojene zvezde in umetniško bankrotirane industrije, ki si želi iz njegove zapuščine iztisniti še kak dolar."
Sledi nekaj najbolj antologijskih prizorov Michaelove kariere.
Ana Jurc




















Michael se je družinski skupini, ki je kasneje postala The Jackson 5, pridružil pri petih letih. 'Čeprav je imel še čisto otroški glas, je ta čudežni deček hitro obvladal določene trike Jamesa Browna, Raya Charlesa in Stevieja Wonderja,' je o njem zapisal časopis Rolling Stone.
1978: Na pragu samostojne kariere, ki jo je v tek spravil z albumom Off The Wall, je Michael veljal tudi za lepotca, ne le za nadarjenega glasbenika.
Ob izidu albuma Thriller je Michael nastopil v oddaji Motown 25, kjer je odpel Billie Jean in predstavil ples, ki ga je (neuspešno) kdaj poskušal posnemati že vsak: moonwalk.
Se spominjamo videospota Black or White? To so bili boljši časi - tako za Michaela kot za Maculaya Culkina, ki je v spotu nastopil ...
1993: približno takrat, ko je začel v Neverland vabiti mlade fantke, se je Michael podal tudi na zdrsljivo pot svetljenja kože in neskončnih sprememb nosu.
1996 je svoj obraz pustil na miru vsaj toliko, da si je omislil futuristično zlato opravo in se odpravil na megalomansko zasnovano promocijo albuma HIStory. No ja, vsaj v Nemčiji je bil silno uspešen. Foto: EPA
1998 si je privoščil oddih od glasbe in se posvetil humanitarnemu delu, po sliki sodeč pa tudi izmenjavi frizerskih nasvetov z Michaelom Boltonom in kozmetike s svojo prijateljico Elizabeth Taylor.
2001: Ob izdaji albuma Invincible se je Michael zapletel v javno pranje umazanega perila s Tommyjem Mottolo, direktorjem založbe Sony. Mottolo je obtožil, da je 'hudič' in 'racist', ki temnopolte glasbenike izkorišča za lastni zaslužek. Album je, verjetno ne po Mottolovi krivdi, pogorel. Foto: EPA
2003: policija je v Santa Barbari potrdila govorice, ki so krožile že dolgo pred tem: Jackson je bil obtožen spolnega nadlegovanja mladoletnikov. In če sama obtožba morda ni bila dovolj grozna, nam je srh po koži vzbudila še policijska fotografija. Foto: EPA
2005: Med pričanji na sodišču (ponavadi se je pojavil od glave do peta v deviško beli opravi) je Michael postajal še bolj bled (sam za svojo spremembo barve kože krivi redko kožno bolezen, vitiligo). Foto: EPA
2006: Michael se z veliko pompa in melodrame v glasbeno areno vrne z nastopom na podelitvi World Music Awards; prosojna koža in bleščice niso manjkale. Foto: EPA
Nihče ne zanika, da je bil Michael Jackson svoj čas glasbeni genij in legenda, je pa res, da njegovih novejših izdelkov ne kupuje niti približno toliko ljudi kot prej. Prizor iznakaženega samotarja, ki ni videti v stiku z resničnostjo, se zdi ne četrt, ampak celo stoletje oddaljen od 24-letnika na vrhuncu svojih moči, ki je izdal Thriller. Foto: EPA
Thriller do danes ostaja edini album, ki je bil najbolje prodajani plošček v Ameriki dve leti zapored. Zakaj se torej Will.I.Am in Fergie ne hvalita, da sta sodelovala pri njegovi jubilejni izdaji?