Leta 1977 sta Peter Lovšin in Gregor Tomc ustanovila skupino Pankrti. Preostalo je zgodovina ... Foto: RTV SLO
Leta 1977 sta Peter Lovšin in Gregor Tomc ustanovila skupino Pankrti. Preostalo je zgodovina ... Foto: RTV SLO
Peter Lovšin
Peter Lovšin se je predstavljal kot Perči Gnus. Foto: RTV SLO

Val 202 bo vsak delovni dan tega tedna ob 17.00 predvajal punk-o-mentarec o 30 letih slovenske punkskupine Pankrti, o njihovi glasbi in ljudeh. V glavnih vlogah bodo nastopili Peter Lovšin, Gregor Tomc, France Popit, Bogo Pretnar, Borut Kramberger in Slavc Colnarič. Stranske vloge imajo Bob Dylan, Sex Pistols in ne tako majhna četa sodobnikov.


30 let zgodovine (slovenskega) punka
V ponedeljek smo spoznali družbeno-kulturni utrip v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja, torej predpunkovski čas.

V torek bomo spoznali začetek skupine Pankrti, in sicer prvi koncert Pankrtov na gimnaziji Moste in vpliv Pankrtov na preporod slovenske oziroma jugoslovanske punkovske in rockovske scene ob koncu 70. let prejšnjega stoletja.

Sreda je dan za diskografijo Pankrtov in diskografijo slovenskega in jugoslovanskega punka na prelomu iz 70. v 80. leta. Primerjali jo bomo z diskografijo na zahodu in jugu (Novi punk val 1978-1980, Lepo je ..., Paket aranžman, Prljavo kazalište, Azra, Električni orgazam v primerjavi s Sex Pistols, Clash, Damned).

V četrtek bo sledila analiza drugega albuma Pankrtov Državni ljubimci in razkroj slovenske punkovske scene (naci punk afera, ortodoksni punkerji v primerjavi s Pankrti) in takratni pogledi na prihodnost punka.

V zadnjem delu punkovskega dokumentarca o Pankrtih, v petek, bomo preverili, kaj je s punkom danes, vrnili se bomo tudi k temi "ponovno zbrani" oziroma Smo se za to borili?!.

Punkomentarec o Pankrtih je zamisel Igorja Bašina, Igorja Vidmarja in Andreja Karolija, pripovedovalec je Jure Longyka, tonski realizator pa Damjan Rostan. Oddaje so nastale v Glasbenem uredništvu 2. programa Radia Slovenija.