Sorodna novica Ob 150-letnici Glasbene matice Ljubljana številni dogodki, tudi slavnostna akademija

Na uvodnem koncertu Slovenskih glasbenih dnevov, ki veljajo za praznik slovenske glasbe, bodo drevi ob 19.30 nastopili solisti Mojca Bitenc Križaj, Nuška Drašček, Martin Sušnik in Peter Martinčič.

Ob njih bodo nastopili še zbori Glasbene matice in Akademije za glasbo pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika in Alenke Podpečan, simfonični orkester Akademije za glasbo pod taktirko vsestranskega Simona Dvoršaka in ansambel kljunastih flavt Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom Mateje Bajt.

Krstni izvedbi dveh slovenskih stvaritev
Na drevišnjem koncertu bodo zazvenela dela poznorenesančnega slovenskega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa, slovenskih skladateljev Mateja Hubada in Uroša Kreka, avstrijskega skladatelja Antona Brucknerja. Slišati pa bo mogoče tudi krstni izvedbi del slovenskih skladateljic Nane Forte in Klare Mlakar.

Programsko podobo uvodnega koncerta 36. Slovenskih glasbenih dnevov je navdihnilo prvo odmevno gostovanje mešanega glasbenega zbora Glasbene matice na tujem leta 1895, ki so ga pripravili na Dunaju kot zahvalo za pomoč po rušilnem potresu v Ljubljani. Program zgodovinskih potez v duhu sedanjosti premišljeno dopolnjujeta po naročilu ustvarjeni noviteti omenjenih skladateljic mlajše generacije.

Muzikološki simpozij in nov zvezek Zgodovina glasbe na Slovenskem
Dogajanje se bo nadaljevalo v sredo s komornim ciklom Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev. Dan pozneje sledi Noč slovenskih skladateljev, v petek pa koncert samospevov. V soboto bo mogoče prisluhniti godalni zasedbi Ensemble Dissonance in sopranistki Niki Gorič.

Letošnje Slovenske glasbene dneve bo obogatil dvodnevni mednarodni muzikološki simpozij o glasbenih društvih v 19. stoletju in predstavitev tretjega zvezka Zgodovina glasbe na Slovenskem. Sklenili pa se bodo 24. aprila z nastopom zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Gregorja Klančiča.

36. Slovenski glasbeni dnevi