Nastopa Anžeja Dežana v Atenah ni želelo zamuditi 297.600 gledalcev. Foto: EPA
Nastopa Anžeja Dežana v Atenah ni želelo zamuditi 297.600 gledalcev. Foto: EPA
Švedska predstavnica Carola si je zagotovila vstop v finale s skladbo Invincible. Foto: EPA

V četrtek si je na drugem programu TV Slovenija predizbor pesmi Evrovizije ogledalo 297.600 gledalcev, to je kar 47-odstotni delež tistih, ki so večer preživeli pred televizijskimi sprejemniki. To je 15,5 odstotka vseh prebivalcev Slovenije. Več gledalcev pa je 29. januarja pred male ekrane privabila EMA, ki si jo je ogledalo 525.200 ljudi, kar je bil 61-odstotni delež tistih pred sprejemniki in 27,4 odstotka vseh prebivalcev Slovenije. Raziskavo je opravil AGB Nielsena na vzorcu 450 gospodinjstev (1350 -1450 posameznikov starih nad 4 leta).

Koliko gledacev bo privabil finale?
V polfinalu se je predstavil tudi slovenski predstavnik Anžej Dežan, ki je pod zaporedno številko tri odpel pesem Mr. Nobody. Televizijski gledalci in poslušalci po vsej Evropi so izbrali deset izvajalcev, ki se bodo jutri pridružili tistim, ki so si uvrstitev v finale zagotovili že prej, Dežanu pa med finalisti ne bo mogoče prisluhniti. Na to, ali bo finalnemu izboru letošnjega Evrosonga uspelo preseči gledanost Eme, bo treba počakati do jutri, ko se bo na atenskem odru, tako kot na lanskem finalu, pomerilo 24 držav. Katero mesto je Anžej osvojil v polfinalu, bo znano šele, ko bo znan končni zmagovalec 51. izbora za pesem Evrovizije, saj želijo organizatorji tako preprečiti, da bi polfinalni glasovi vplivali na odločitev v finalu.

Vse od leta 1956

Anžej je bil gost spletne klepetalnice.
Evrovizija navdušuje ljubitelje popevk že od leta 1956, ko je prvič zaživela v Luganu v Švici. Zamisel za tekmovanje se je porodila leto prej na srečanju ESC-ja v Monaku, za navdih pa je poskrbel italijanski festival San Remo. Naslov prvega izbora je bil The Eurovision Grand Prix, ki so si ga zamislili britanski novinarji. Prvič je šel naslov najboljše evropske popevke skladbi Refrain, ki jo je izvajala švicarska predstavnica Lys Assia.