Osrednji nastop združenih pevskih zborov v Šentvidu pri Stičnije bilo mogoče spremljati tudi v prenosu na Televiziji Slovenija:

52. Tabor pevskih zborov – Pesem in smeh v dobrih ljudeh, prenos iz Šentvida pri Stični

52. Tabor pevskih zborov poteka pod geslom Pesem in smeh v dobrih ljudeh, s čimer sta želela dirigent Igor Švara in dolgoletni taborski scenarist Stane Peček (1937–2022) opozoriti na bogato zakladnico slovenske ljudske glasbe, ki prav slavi po svoji šegavosti in navihanosti. Pesmi sta sicer izbrala že pred leti, a bodo program zaradi vmesne pandemične prekinitve izvedli šele letos.

Praznik slovenske ljudske in ponarodele zborovske pesmi
"V pesmi je slovenski narod črpal moč v najtežjih trenutkih zgodovine in ljubiteljski pevski zbori, ki prihajajo v Šentvid poudarjajo prav ta žlahtni pomen prepevanja. Letos bodo torej prepevali hudomušne in šaljive ljudske pesmi," so zapisali organizatorji.

Posnetek z 20. Tabora pevskih zborov, ki se je odvil leta 2019. Foto: BoBo
Posnetek z 20. Tabora pevskih zborov, ki se je odvil leta 2019. Foto: BoBo

Na nedeljskem množičnem pevskem srečanju so pod vodstvom dirigenta Švare zapeli združeni ljubiteljski ženski, moški in mešani pevski zbori iz Slovenije in zamejstva. Nastopili so tudi zbor otroških in mladinskih pevskih skupin, Folklorna skupina Vidovo iz Šentvida pri Stični, Policijski orkester pod vodstvom Nejca Bečana ter člani gledaliških skupin iz občine Ivančna Gorica. Slavnostna govorca sta bila predsednik prireditve Matej Šteh in Damjan Damjanović, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

"Na letošnjem taboru želimo sporočiti, da lahko v slovenski pesmi vsak – tako izvajalec kot poslušalec – najde neko zadoščenje, mir," je dejal Matej Šteh za Radio Slovenija. Po njegovih besedah je zakladnica slovenskih šaljivih pesmih izredno bogata. "Šaljivih in hudomušnih pesmi je mnogo, vedno povezanih tudi s tistimi prijetnimi temami, kot so vaško življenje, vaški posebneži, ljubezenske zgodbe in še bi lahko naštevali," je še dejal predsednik prireditve pred dogodkom.

Nastop maržoretk je del slavnostne povorke Tabora pevskih zborov.  Foto: BoBo
Nastop maržoretk je del slavnostne povorke Tabora pevskih zborov. Foto: BoBo

Dvodnevno srečanje kar 90 raznolikih zborov
Na letošnji tabor je prišlo skupno 90 zborov, med njimi tudi sedem slovenskih zborov iz zamejstva in drugih držav, tudi letos pa se jim pridružujejo otroški in mladinski pevski zbori domače in sosednjih osnovnih šol.

Sobotno dogajanje so odprli nastopi slovenskih zborov iz Gornjega Senika (Madžarska), Zagreba, Splita (Hrvaška), Banjaluke (BiH), Beograda (Srbija), Žitare vasi (avstrijska Koroška) in Proseka na Tržaškem (Italija) v avli OŠ Ferda Vesela. Pred nedeljskim nastopom se je odvila slavnostna povorka z zbori, godbami na pihala, mažoretkami in konjskimi vpregami, zjutraj pa se je že začelo sejemsko dogajanje.

Organizator prireditve je KD Tabor slovenskih pevskih zborov v sodelovanju z Občina Ivančna Gorica, JSKD-jem, OŠ Ferda Vesela, ob pomoči številnih domačih društev in krajanov.