Legendarna folkpevka še vedno nastopa po vsem svetu. Foto: EPA
Legendarna folkpevka še vedno nastopa po vsem svetu. Foto: EPA
false
Lani so ji v Berlinu podelili nagrado ambasadorka vesti, ob njej je še ena legende ameriške glasbe Patti Smith. Foto: EPA
Joan Baez
Baezova je v Ljubljani nastopila leta 2007 in 2014. Foto: EPA

Joan Chandos Baez se je rodila na Staten Islandu v New Yorku očetu Mehičanu in materi Irki. V mladosti je z očetom zdravnikom veliko potovala po ZDA in spoznavala življenje v različnih okoljih. Prvo kitaro si je kupila pri 14 letih, občinstvo pa jo je kot glasbenico, ko je začela več deset let trajajočo uspešno glasbeno kariero, prvič spoznalo leta 1959 na folkfestivalu v Newportu, kjer je leto pozneje potem prvič nastopila samostojno.

Že njeni prvi trije albumi, Joan Baez, Joan Baez Vol. 2 in Joan Baez in Concert, so dosegli veliko naklado in dve leti ostali na lestvicah najbolj poslušanih in prodajanih albumov.

Neutrudna borka za človekove pravice
Baezova je v ZDA izdala več kot 40 albumov, v katerih prevladuje socialna tematika, v njih pa je prepletala različne glasbene zvrsti, od rocka do countryja. V glasbeno zgodovino se je vpisala že v 60. letih, ko je veljala za muzo generacije "flower-power", bila je ena izmed zvezd festivala Woodstock, na katerem je odpela tri pesmi, predvsem pa je bila znana po veliki družbeni angažiranosti. Bila je ena najglasnejših nasprotnic vojne v Vietnamu, vseskozi se je zavzemala za državljanske pravice, - kot aktivistka je korakala ob Martinu Luthru Kingu leta 1963, leta 1979 je ustanovila organizacijo za človekove pravice, deset let pozneje je podprla žametno revolucijo v Pragi in še bi lahko naštevali. Leta 2011 je nastopila tudi v sklopu protestov Okupirajmo Wall Street, znana pa je tudi kot velika nasprotnica smrtne kazni.

Z Bobom Dylanom je povezana za vedno
Zelo pomembno poglavje njenega življenja predstavlja njena povezanost z Bobom Dylanom, ki mu je pomagala utreti pot med glasbene zvezde. Spoznala sta se 1961 v newyorškem Greenwich Villageu, in čeprav je Dylana najprej bolj zanimala Joanina mlajša sestra Mimi, je, tudi s pomočjo medijskega prahu, ki se je dvigal okoli Dylana in Baezove, njuno prijateljstvo nazadnje preraslo v nekaj več. Pogosto sta skupaj nastopala - tudi ko je v zvezi že škripalo. Dokončno sta se razšla leta 1967, še danes pa na vsakem koncertu odpoje del njegovega materiala.

Leta 1968 se je poročila z Davidom Harrisom, s katerim sta leto pozneje dobila sina Gabriela, leta 1973 pa sta se z Davidom ločila. V 80. letih je bila v zvezi s Stevom Jobsom, ki je bil precej mlajši od nje.

Pevka, znana po skladbah, kot so We Shall Overcome, Diamonds & Rust ter The Night They Drove Old Dixie Down, je za svoje delo prejela tudi številne nagrade, med njimi je tudi grammyja za življenjsko delo. Zanjo so pisali številni glasbeniki, pa tudi sama je veliko pisala za druge glasbenike, med njimi so bili The Beatles, Jackson Brown, Paul Simon in Rolling Stones.