Snovalci muzeja obiskovalcem želijo ponuditi tudi interaktivne izkušnje, med drugim možnost, da posnamejo lastno skladbo. Foto:
Snovalci muzeja obiskovalcem želijo ponuditi tudi interaktivne izkušnje, med drugim možnost, da posnamejo lastno skladbo. Foto:

V Stockholmu so preložili odprtje muzeja, posvečenega nekdanji švedski skupini Abba, ki so ga načrtovali za prihodnje leto. Razlog so težave z obnovo 100 let stare stavbe, v kateri bi domoval. Muzej sta Ulf Westman in njegova žena Ewa Wigenheim-Westman nameravala odpreti 4. junija 2009, a sta dogovor z lastnikom stavbe preklicala in zdaj iščeta novo mogočo lokacijo.

Se strinjajo, a ne sodelujejo
Projekt, v okviru katerega naj bi bili razstavljeni originalni odrski kostumi, glasbeni instrumenti, fotografije in drugi predmeti iz Abbinega glasbenega udejstvovanja, so člani skupine Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus in Benny Andersso odobrili, vendar v njem niso aktivno udeleženi.

Skupina Abba je mednarodni uspeh dosegla leta 1974, ko je s skladbo "Waterloo" zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije. Prodali so okoli 370 milijonov albumov, letno pa jih še vedno prodajo 2,3 milijona, čeprav je minilo že dve desetletji, odkar so izdali svojo zadnjo skupno ploščo. Uspeh na lestvicah je dosegla tudi glasba za film Mamma Mia!, v katerem so uporabili Abbine skladbe.