Foto: Radio Koper/os.arh.
Foto: Radio Koper/os.arh.

Gadžijev ni prvi slovenski pianist, ki je sodeloval na tem tekmovanju. Leta 1995 je na Chopinovem tekmovanju v prvem krogu nastopil slovenski pianist Tomaž Tobing.

Gadžijev je julija sicer postal absolutni zmagovalec klavirskega tekmovanja v Sydneyju v Avstraliji, leta 2019 pa so ga izbrali za BBC-jevega umetnika nove generacije za obdobje 2019‒2021.

Bil je prvi slovenski pianist, ki se je na povabilo BBC-jevega Radia 3 udeležil avdicije in prepričal "tako s svojo vrhunsko igro kot z govornim nastopom", je tedaj zapisala Tatjana Gregorič z radia Ars.

Od sodelovanja z vsemi BBC-jevimi orkestri do studijskega snemanja
To mu je odprlo vrsto priložnosti, ki segajo od sodelovanja z vsemi BBC-jevimi orkestri do studijskega snemanja ter koncertov na različnih uglednih mednarodnih glasbenih festivalih.

Vrata v glasbeno elito pa sta mu po njenih besedah odprli odmevni zmagi na tekmovanju Hamamacu na Japonskem in na prestižnem mednarodnem tekmovanju v Monte Carlu. Na Japonskem je poleg nagrade žirije, v kateri je bila tudi legendarna argentinska pianistka Marta Argerich, prejel tudi nagrado občinstva in nagrado župana mesta Saporo.

Glasbeni umetnik je študiral na salzburškem Mozarteumu in na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici.

Mladi virtuozi: Alexander Gadjiev