Zbor Dunajski dečki je leta konec 15. stoletja osnoval prvi dunajski škof, Slovenec Jurij Slatkonja. Foto: EPA
Zbor Dunajski dečki je leta konec 15. stoletja osnoval prvi dunajski škof, Slovenec Jurij Slatkonja. Foto: EPA

Del zbora, imenovan Haydnov zbor, je na koncertu izvedel dela iz zakladnice avstrijskega in svetovnega zimzelenega božičnega glasbenega izbora.
Zgodovina Dunajskih dečkov (Wiener Sängerknaben) sega daleč nazaj, v leto 1498, ko je zbor ustanovil dunajski škof, Slovenec Jurij Slatkonja. V zboru poje 100 dečkov, starih od deset do 14 let. Tem so sprva lahko prisluhnili izključno na cesarskem dvoru, danes pa koncertirajo po vsem svetu. V svoji dolgi zgodovini je zbor Dunajskih dečkov sodeloval s številnimi velikimi skladateljskimi imeni, kot so Wolfgang Amadeus Mozart, Jacobus Gallus in Franz Schubert.
Mladi pevci prihajajo večinoma iz Avstrije, razdeljeni so pa v štiri zbore. Poleg Haydnovega še v Brucknerjev, Mozartov in Schubertov zbor. Na svetovnih turnejah se vedno izmenjujejo tako, da sta dva zbora vedno na poti, vsaka skupina pa preživi na turneji od devet do enajst tednov.
Šola, kjer se pilijo najlepši mladi glasovi
Na leto nastopijo na približno 300 koncertih, že tradicionalno pa pojejo z dunajskimi filharmoniki in pevci dunajske državne opere pri nedeljskih maši v grajski kapeli Hofmusikkapelle. Svoje pevsko znanje izpopolnjujejo v posebni šoli, ki jo obiskuje približno 250 otrok, pri desetih letih pa najuspešnejše dečke vključijo v zbor.