Anžeju do finala ni zmanjkalo veliko. Foto: EPA
Anžeju do finala ni zmanjkalo veliko. Foto: EPA
Helena Paparizou
Lani je občinstvo potrebovalo le eno poslušanje, da je zmago prisodilo Heleni. Foto: EPA

Za vstopnico za finalni nastop je bilo treba doseči 76 točk, Anžeju pa je do nje zmanjkalo 27 točk.
Sloveniji so največ točk, po sedem, podelili v Albaniji, Bosni in Hercegovini ter Srbiji in Črni gori. Kot zadnja se je v finale uvrstila Makedonija, prav pred vrati je ostala Poljska, povsem zadnja pa je bila Andora. Mr Nobody je točke dobil še v Belorusiji, na Hrvaškem, v Makedoniji, Izraelu, Monaku, Armeniji, Ukrajini, na Finskem in Malti.

Razglasitev polfinalnih uvrstitev šele ob koncu finala so vpeljali že pred tremi leti, ko so se morale države prvič prebijati skozi polfinalni izbor. Točke in točne uvrstitve sporočijo kasneje, da ne bi podatki o njih vplivali na uvrstitve v finalu.

Polfinale prednost ali ne?
Vsako leto se ob tem razvnemajo tudi razprave, ali je polfinalni nastop za državo prednost ali ne. Večina se jih strinja, da zna biti prednost, če se država seveda prebije skozi kvalifikacije, saj tako občinstvo pesem sliši dvakrat, medtem ko jih nekaj odgovarja, da vsaj delna poznanost pesmi na njeno uvrstitev ne vpliva.

Svojih trditev ne more povsem dokazati nobeden izmed taborov, prednost pa je letos na strani tistih, ki trdijo, da je polfinale prednost, saj je letos že drugič zmagala pesem, za katero so poslušalci glasovali že v polfinalu in jo tudi tam uvrstili na prvo mesto. Tudi sicer je bil letos finale v znamenju polfinalistov, saj se je med prvih osem držav uvrstila le ena - Romunija - ki je ni občinstvo slišalo že v polfinalu. Prvo leto je zmagala Ukrajinka Ruslana, ki je morala skozi polfinale, lani pa je slavila grška Helena, ki se ji s četrtkovim polfinalnim nastopom ni bilo treba ukvarjati.

V tretje gre rado ... Vsaj za nekatere
Polfinale pa se lahko tako kot v slovenskem primeru izkaže za previsoko oviro do finala. To je že trikrat spoznala Slovenija, prav toliko neuspešnih poskusov pa so ob njej zapisali tudi Portugalska, Monako, Belorusija, Estonija in Andora. Da gre v tretje res rado, pa sta letos z veseljem spoznali Portugalska in Finska, ki sta na prvih dveh polfinalih kovčke pakirali že po prvem večeru.