Foto:
Foto:

Skupina, ki je v maniri The Beatles nastopala pred nabito polnimi dvoranami vreščečih najstnic, je že napovedala večje koncerte v Sarajevu, Zagrebu in Beogradu. Organizacijo turneje so zaupali kar svojemu nekdanjemu menedžerju Raki Mariću.
Čeprav je minilo že kar nekaj let, se bo zasedba zbrala v (skoraj) neokrnjeni postavi. Naj vam osvežimo spomin: Goran Bregović na kitari, Zoran Redžić na bas kitari in Vlado Pravdić na klaviaturah. Manjkal bo le pokojni Ipe Ivandić, ki ga bosta na bobnih zamenjala Dragan Điđi Jankelić in Milić Vukašinović. Kot gost naj bi na koncertih nastopil tudi nekdanji klaviaturist, danes že precej bolehni Laza Ristovski.

Podrobnosti so še v zraku
Hrvaški časnik Večernji list zatrjuje, da na koncert, ki naj bi bil 21. junija v Zagrebu, lahko računamo s precejšnjo gotovostjo. Vseeno pa pogovori o koncertnem prizorišču še potekajo; če bo šlo vse po sreči, bodo Bijelo Dugme igrali na stadionu Maksimir, v igri pa sta tudi Hipodrom in Cmrok.

Na čelu pogajanj je Vladimir Mihaljek Miha, ki se je v zgodovino zapisal že daljnega leta 1973. Takrat je namreč skupini omogočil snemanje njihovih prvih dveh singlov, Top in Nikad se više neću vratit u svoj rodni grad.

Preden jih je odkril Mihaljek, so skupino že zavrnili pri sarajevski založbi Diskoton (za kar so se pozneje tudi temeljito posuli s pepelom). Skupino je tako pod svoje okrilje vzel Jugoton (predhodnik današnje Croatia Records), drugo pa je, kot pravijo, zgodovina. Zgodovina, ki bo poleti nemara zopet oživela.