"Tako kot v osemdesetih je tudi današnja kriza sistema za naju inspirativna ... Vmes smo slab sistem zamenjali s še slabšim," sta o novem albumu povedala Seraval in Ivančič. Foto: Andraž Muljavec
And Man Created God
Ovitek svežega albuma And Man Created God je sad sodelovanja s fotografom Andražem Muljavcem. Foto: Borghesia/Andraž Muljavec
Trobecove krušne peći
Trobecove krušne peći je hrvaška avantgardna postpunk skupina iz Zagreba, ki je ime dobila po Slovencu, najbolj znanem serijskem morilcu iz takratne Jugoslavije. Skupina je delovala od 1981. do 1987. leta. Glasbeni kritiki jih uvrščajo v alternativni rock, postpunk/art rock, noise in no wave. Foto: Trobecove krušne peći na FB

Po novem petčlanska zasedba bo danes zvečer v Kinu Šiška predstavila nove skladbe ter izbran material iz kultnega repertoarja skupine iz 80. let. Posebni gostje večera bodo avantgardni postpunkerji Trobecove krušne peći.

Elektronska alter-rock zasedba Borghesia je v 80. letih preteklega stoletja pomagala definirati žanr EBM (Electronic Body Music). Leta 1982 se je v Ljubljani formirala iz alternativne gledališke skupine FV-112/15, njena ustanovna člana pa sta pevec Dario Seraval in bobnar Aldo Ivančič. Svojo značilno estetiko je črpala iz podob prepovedanega, tabuiziranega in zatrtega.


Borghesia je - skupaj z Laibach - veljala za mednarodno najbolj prepoznavi glasbeni artikel slovenske alternativne glasbene scene. Izdala je štiri dolgometražne albume za eno najpomembnejših evropskih neodvisnih založb, Play It Again Sam (PIAS), ter odigrala številne koncerte po vsej Evropi. Od sredine 90. let preteklega stoletja do leta 2009 pa je za skupino nastopilo zatišje.

Leta 2009 sta Seraval in Ivančič znova združila moči in se lotila skupnega ustvarjanja. Junija 2014 je za ameriško založbo Metropolis Records izšla nova plošča And Man Created God, čemur je sledila vrnitev na koncertne odre s celotno zasedbo in novim zvokom, ki je bolj rockerski, s številnimi primesmi in vplivi (folk, elektro, industrial itd.). Novo zasedbo poleg ustanovnih članov sestavljajo še pevka Irena Tomažin, basistka in pevka Jelena Rusjan ter kitarist Andraž Mazi.

Prejšnjo korupcijo zamenja nova
Nova plošča Borghesie je prepričljivo in izzivalno umetniško delo - rdeča nit plošče je v spoznanju, da so starejši pokvarjeni in podkupljivi sistemi zamenjani z novimi, vendar bolj ali manj enako slabimi, so zapisali v CUK-u Kino Šiška.

Borghesia naslov albuma pojasnjuje z besedami: "Bogati so kradli revnim od samega začetka človeštva. Danes so te dimenzije postale absurdne: kapital in denar, ki napaja denar, sta postala novo božanstvo. Denar, to novodobno zlato tele. Denar. Vsi skupaj smo končali kot ubogljivi potrošniki. Človek bi se moral boriti proti sistemu, ki ne deluje v prid ljudem. Zato je album (v prevodu) poimenovan Človek je ustvaril boga."

Posebni gost večera bo skupina Trobecove krušne peći. Avantgardni postpunkerji so veljali za najbolj varovano skrivnost zagrebške underground scene na prehodu iz 80. v 90. leta. Po nedavni ponovni združitvi bo to njihov prvi samostojni koncert v Ljubljani.