Newyorška Metropolitanska opera (na fotografiji desno). Foto: EPA
Newyorška Metropolitanska opera (na fotografiji desno). Foto: EPA

Glasbeniki francoskega orkestra Les Siecles so v soboto organizirali koncert za ljubitelje klasične glasbe in s tem sporočili, da se mora šov nadaljevati, pa čeprav zgolj pred kamerami, namesto pred občinstvom, pišejo pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Podobnega mnenja so številni drugi orkestri po svetu, ki so pripravili brezplačne spletne prenose svojih koncertov.

Puccinijeva skladba Nessun Dorma z balkona
Prav glasba predstavlja enega najbolj odmevnih odzivov na širjenje novega koronavirusa po svetu. Italijani so v času karantene našli moč v skupnem prepevanju z balkonov, na spletu je zaokrožilo več zapisov in posnetkov balkonskega petja in igranja na glasbila z vseh koncev in krajev. Tenorist Maurizio Marchini je na primer pozdravil sosede s svojega balkona v Firencah s Puccinijevo skladbo Nessun Dorma, kar si lahko ogledate v pripetem posnetku.

V dogajanje so se vključile tudi kulturne ustanove. Newyorška Metropolitanska opera prek svoje spletne strani od ponedeljka brezplačno predvaja ponovitve produkcij, nastalih v preteklih štirinajstih letih. Podobno so se angažirale tudi dunajska in münchenska operna hiša ter švedska kraljeva opera. Med drugim si je na spletu mogoče ogledati tudi nastope berlinskih in pariških filharmonikov, ponovitve svojih uprizoritev pa po poročanju AFP pripravlja še pariška opera.

Med tistimi, ki poskušajo z glasbo razelektriti strah in tesnobo v časih epidemije, je tudi pianist Igor Levit. Prek Twitterja, na katerem ima 60.000 sledilcev, dnevno izvaja recitale z naslovom Brez strahu.