Zbor Carmina Slovenica ima za seboj že več kot polstoletno tradicijo. Foto: Dorian Šilec Petek
Zbor Carmina Slovenica ima za seboj že več kot polstoletno tradicijo. Foto: Dorian Šilec Petek
Karmen Šilec
"Prišla so nova povabila, hkrati pa so ti zapisi in komplimenti gledalcev potrdili, da je Carmina Slovenica v dobri formi in da je ta koncept, ki ga v zadnjem času razvijamo, zanimiv ne le v slovenskem ali evropskem kontekstu, ampak seže in nagovori tudi zahtevno občinstvo po vsem svetu," je povedala umetniška vodja Karmina Šilec ob robu sprejema pri županu Andreju Fištravcu. Foto: Carmina Slovenica / Dejan Bulut

Zbor Carmina Slovenica po izredno uspešnih gostovanjih v Avstraliji in ZDA še vedno sprejema pohvale in vabila na nova gostovanja. Še posebej Toksični psalmi v New Yorku so bili deležni izjemnih medijskih zapisov, kar je po besedah umetniške vodje Karmine Šilec dobra popotnica za naprej.

Ti zadnji dve gostovanji oktobra na festivalu v Melbournu in januarja na festivalu Prototype v St. Ann's Warehouse v New Yorku sta po besedah Šilčeve zelo pomembni točki v več kot 50-letni zgodovini Carmine Slovenice.

Redno delovanje pod vprašajem
Carmina Slovenica je uradno društvo v javnem interesu, katerega ustanovitelj je Mestna občina Maribor. Z zmanjšanjem višine sredstev, ki se že vrsto let niža, namreč ne bo mogoče zagotoviti rednega delovanja.

"Že samo vzpostavljanje vrhunskega korpusa je boj za preživetje, ker je to vedno znova precej kompleksna stvar. Seveda bi bila velika škoda, če bi tak korpus, ki je izjemen presežek v svetovnem smislu, zamrl zaradi trenutnih ekonomskih zapletov ali mogoče nerodnega postavljanja prioritet ali kriterijev," je povedala Šilčeva.

Pomembna je tudi pomoč države
"Verjamem, da Carmina Slovenica ni samo mariborski projekt, ampak ga lahko razumemo kot slovenskega. Nekaj sredstev vendarle je za kulturo v Sloveniji, je pa vprašanje porazdelitve. Upam, da bodo ti plani, ki jih imamo za nekaj let naprej, lahko realizirani," je dodala.

"Dejstvo je, da imamo tu vrhunski svetovni korpus in bi morali to kot mesto mnogo bolj izpostavljati," se je odzval mariborski župan Andrej Fištravec. Pojasnil je, da se letošnji proračun še pripravlja, a da lahko Carmina Slovenica računa vsaj na toliko občinskih sredstev kot lani.

Tudi večletne težave s prizoriščem
Carmina Slovenica že vrsto let čaka na primerno prizorišče. "Da bi bili projekti, ki gostujejo po vsem svetu, v ustreznih prostorskih pogojih videni tudi doma," je spomnila Šilčeva. Pred leti se je obljubljalo, da bodo za potrebe vokalnega gledališča uredili nekdanjo minoritsko cerkev ob Lutkovnem gledališču Mariboru, ki jo trenutno prenavljajo. Ali so ti načrti še aktualni, ni vedela.