Slovaška filharmonija deluje v baročni palači, kateri so med prenovo v letih 1913-1919 dodali secesijske in rokokojske elemente. Foto:
Slovaška filharmonija deluje v baročni palači, kateri so med prenovo v letih 1913-1919 dodali secesijske in rokokojske elemente. Foto:
Peter Feranec
Slovaške filharmonike vodi dirigent Peter Feranec, ki je leta 1995 v Bolšoj teatru debitiral s Figarovo svatbo in je postal prvi tuji in hkrati najmlajši šef dirigent v zgodovini Bolšoj teatra. Foto: Slovenska filharmonija

Koncert del Bedřicha Smetane, Antonina Dvořáka in Eugena Suchona je v Cankarjevem domu izvedel orkester Slovaške filharmonije - ponovitev koncerta bo v petek ob 19.30 -, ki ga vodi dirigent Petar Feranec in ob katerem bo kot solist na basu nastopil Gustáv Beláček. Najbolj znana točka repertoarja je zagotovo Smetanova Vltava. Kompozicija, ki izvrstno simbolizira pojem romantični nacionalizem, v glasbi slika pokrajino, skozi katero se vije reka, in pripoveduje o ljudeh ob reki. Vltava je drugi stavek simfonije Moja dežela (Má vlast), katero je Smetana napisal med letoma 1874 in 1879, torej v času, ko je bilo na Češkem že močno razvito in razvneto nacionalno gibanje. Moja dežela je odraz tega nacionalnega vrenja, katerega je še spodbudila preureditev Habsburške monarhije v Avstro-Ogrsko cesarstvo, to je podelitev neke vrste državnosti Madžarom oziroma ogrskim deželam.

7. simfonijo v d-molu, op. 70. Simfonija, premierno zaigrana leta 1885, velja za Dvořakovo najbolj značilno romantično simfonijo, muzikologi pa še posebej cenijo njeno čvrsto formo in izjemno barvitost. V 7. simfoniji je Dvořak izrazil težak politični boj češkega naroda, v glasbi pa je skušal izraziti tudi svoja čustva gorečega patriota in svoje občutenje preprostega podeželana.

100-letnica rojstva Eugena Suchona
Nekoliko manj znan kot Smetana in Dvořak je Eugen Suchon, sicer eden največjih slovaških skladateljev 20. stoletja. Ob stoletnici njegovega rojstva se je bratislavska filharmonija odločila, repertoar dopolniti z njegovimi Tremi pesmimi za bas in orkester. Suchon je v svojem ustvarjanju povezal načela moderne harmonije z modalnostjo in folklorno zapuščino. Simfonično delo Tri pesmi za bas in orkester so njegovo pozno delo; nastalo je v letih 1984-85.

Slovaški filharmonični orkester je bil ustanovljen leta 1949, letošnja je torej njegova 60. sezona. Orkester je eno od središč kulturnega življenja v slovaški prestolnici, zaslužna za njegov vzpon pa sta predvsem Václav Talich, njegov prvi glasbi dirigent, in L'dovít Rajter, ki je več kot deset let deloval kot njegov umetniški vodja. Oba moža sta dala zagon orkestru, s katerim so do danes sodelovali številni znameniti dirigenti in glasbeniki (Yehudi Menuhin, Claudio Abbado, Riccardo Muti, ...), s slovaškimi filharmoniki pa sta svoja dela predstavljala tudi skladatelja Krzysztof Penderecki in Aram Halčaturjan.

P. B.