BIG BAND RTV SLO je eden najstarejših glasbenih sestavov na Slovenskem in tudi eden najstarejših stalno delujočih glasbenih sestavov tega tipa na svetu. Lani je dopolnil 70 let obstoja, saj je nastal že kmalu po koncu 2. svetovne vojne, ko je glasbenike zbral in z njimi začel vaditi legendarni Bojan Adamič, glasbeni urednik, skladatelj in dirigent. Foto: Sebastijan Iskra
BIG BAND RTV SLO je eden najstarejših glasbenih sestavov na Slovenskem in tudi eden najstarejših stalno delujočih glasbenih sestavov tega tipa na svetu. Lani je dopolnil 70 let obstoja, saj je nastal že kmalu po koncu 2. svetovne vojne, ko je glasbenike zbral in z njimi začel vaditi legendarni Bojan Adamič, glasbeni urednik, skladatelj in dirigent. Foto: Sebastijan Iskra
V prvi oddaji, ki prikazuje hiter presek zgodovine, se je avtor Slavko Hren dotaknil tako tega, da so orkester v njegovi zgodovini vodili trije dirigenti, Bojan Adamič, Jože Privšek in Lojze Krajnčan, ki so ga vsak po svoje zaznamovali, kot tega, da je bil orkester dolgo središče vsega, kar se je desetletja po drugi svetovni vojni na Slovenskem pomembnega dogajalo na področju zabavne glasbe. Foto: Goran Rovan

Medtem ko ste lahko preteklo nedeljo spremljali prvi del trilogije in presek zgodovine Biga Banda RTV SLO, boste v prihodnjih dveh spoznali delo in življenje karizmatične dirigentske trojice. V drugem delu, ki ga lahko danes ob 17.20 lahko ujamete na TV SLO 1, boste tako podrobneje spoznali tri karizmatične dirigente, skladatelje in orkestrske voditelje: Bojana Adamiča, Jožeta Privška in Lojzeta Krajnčana.

Adamičevo začetno obdobje je v marsičem označeno s pionirstvom in tudi tem, da so glasbeniki želeli igrati džez, ki ga je oblast prepovedovala zaradi zahodnjaškega izvora in domnevne "kvarnosti za mladino". Kmalu po tem, ko je leta 1964 prevzel vodenje orkestra Jože Privšek, je s prihodom novih članov profesionalni sestav dobil podobo tipičnega ameriškega big banda in se preimenoval v BAND RTV Ljubljana. Poleg izjemnega dviga kakovosti muziciranja, kompozicije in aranžiranja je Privšek poskrbel tudi za znatno povečan obseg promoviranja izvirne slovenske glasbe. Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vzel taktirko v roke Lojze Krajnčan, občasno pa tudi Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in Tadej Tomšič.

Oddaja, ki je bogato dokumentirana z glasbenimi odlomki iz različnih obdobij, osvetljuje vse tri velike glasbenike, ki so vsak po svoje zaznamovali vodenje orkestra. Njegov poseben čar pa skozi svoje spomine predstavlja Aleksander Skale, ustanovni član orkestra, nekdanji bobnar in dolgoletni urednik džezovskih oddaj na Radiu Ljubljana. Skale v oddaji osvetli tudi manj poznano glasbeno dogajanje v naših krajih pred ustanovitvijo "Adamičevega orkestra".

V trilogiji boste prihodnjo nedeljo spoznali tudi današnje člane orkestra, oddajo je režiser poimenoval Adamičevi in Privškovi glasbeni dediči. Oddaja bo osredotočena na del zgodbe, ki jo, ob velikem spoštovanju do predhodnikov, od legendarnega Bojana Adamiča, skladateljev Urbana Kodra, Jureta Robežnika, Mojmirja Sepeta, Atija Sossa do številnih drugih, katerih ustvarjalnost je bila povezana z orkestrom, pišejo današnji člani orkestra. Z njimi še vedno muzicira skladatelj in dirigent Lojze Krajnčan, ki je leta 1992 taktirko prevzel od Jožeta Privška.

Danes ima orkester svoj umetniški svet, vodijo pa ga kar trije dirigenti – ob Krajnčanu še Tadej Tomšič in Patrik Greblo, vsak izmed njih pa skrbi za svoj programski sklop. Režiser pa je še pred začetkom prenove obiskal tudi tako rekoč drugi dom orkestra, znameniti studio 14 v naši radijski hiši. V oddaji sodelujejo tudi: Lojze Krajnčan, Tadej Tomšič, Patrik Greblo, Darja Švajger, muzikolog Domen Prezelj, s spomini na zgodovino orkestra pa še Aleksander Skale, Urban Koder, Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Dušan Hren in Elza Budau.