Charles Aznavour (1924) je začel nastopati v kabaretih in glasbenih dvoranah po koncu druge svetovne vojne. Mednarodno prepoznaven pisec besedil, skladatelj in igralec pa je postal po letu 1954. Foto: EPA
Charles Aznavour (1924) je začel nastopati v kabaretih in glasbenih dvoranah po koncu druge svetovne vojne. Mednarodno prepoznaven pisec besedil, skladatelj in igralec pa je postal po letu 1954. Foto: EPA
Charles Aznavour
Aznavour je posnel več kot 100 albumov, zaigral pa je tudi v 60 filmih. Foto: EPA


Aznavour je svojo glasbo izvajal z nevsiljivo poetično govorico in značilnim raskavim sentimentalnim glasom. V svoji 80-letni glasbeni karieri je prodal več kot 180 milijonov plošč in ustvaril več kot 1.000 skladb v osmih različnih jezikih – med najbolj znanimi skladbami so She, Le temps, Emmenez-moi, La Boheme, Non, Je N'ai Rien Oublie in Toi et Moi.

V Moulin Rouge z Edith Piaf
Aznavour, sin armenskih priseljencev, se je rodil leta 1924 kot Shahnour Varinag Aznavourian. Glasba mu je bila blizu že v otroštvu, po koncu druge svetovne vojne pa je začel nastopati v kabaretih in glasbenih dvoranah. Pri uveljavitvi mu je pomagala Edith Piaf, ki jo je spremljal na gostovanjih po Franciji in ZDA. Bil je tudi njena predskupina v slovitem Moulin Rouge. Mednarodno prepoznaven pisec besedil, skladatelj in igralec je postal po letu 1954.

Ena izmed njegovih največjih uspešnic, ki jo je pel v francoskem, angleškem, italijanskem, španskem, nemškem in ruskem jeziku, je skladba She. Pesem je v 70. letih preteklega stoletja dolgo zasedala prvo mesto vodilnih evropskih glasbenih lestvic.

Igral v 60 filmih
Aznavour je posnel več kot 100 albumov, zaigral pa je tudi v 60 filmih, med drugim v filmih Streljajte v pianista iz leta 1959, Orfejev testament iz leta 1960 in Prividi klobučarja iz leta 1982.

Nastopil v Ljubljani
Leta 1978 je Aznavour nastopil tudi v Ljubljani, znan pa je bil tudi po svoji humanitarni dejavnosti. Po katastrofalnem potresu v Armeniji je denimo državi namenil precejšnjo finančno podporo, v središču glavnega mesta Erevan pa je po njem poimenovan trg. Leta 2009 ga je Armenija napotila v Švico kot svojega veleposlanika.

V svoji dolgi karieri je sodeloval s številnimi svetovnimi umetniki, med njimi so Fred Astaire, Frank Sinatra, Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minnelli, Elton John, Serge Gainsbourg, Shirley Bassey, José Carreras, Laura Pausini, Nana Mouskouri in Julio Iglesias.

Drugi glasbeniki so o njem vedno govorili v superlativih. Kantavtor in nobelovec Bob Dylan se je javno opredelil za njegovega oboževalca in leta 1987 za revijo Rolling Stone povedal, da ga je nastop Aznavourja na začetku 60. let v newyorški koncertni dvorani Carnegie Hall popolnoma osupnil. Bosanski pevec Kemal Monteno pa ga je denimo leta 2013 vpletel v svojo glasbo v skladbi Stavi tiho Aznavoura.

Leta 1997 je prejel francosko legijo časti, avgusta lani pa je dobil tudi svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.

Poročen je bil trikrat in bil oče šestim otrokom, Sédi, Charlesu, Patricku, Katiji, Mischi in Nicolasu.