Disekcija aorte je sicer precej redka, vendar življenje ogrožajoča bolezen, pri kateri se pojavi razslojitev žilne stene.

Odšel "naravno in brez daljšega trpljenja"
Člana zasedbe Martin Gore in Dave Gahan sta na željo družinskih članov Andrewa Fletcherja v objavi na Instagramu razkrila rezultate obdukcije. "Želeli smo si vzeti trenutek in odzdravljati izlivom ljubezni do Andyja, ki smo jih bili deležni od vseh vas v zadnjih nekaj tednih," sta glasbenika zapisala v uvodu svojega zapisa. Dodala sta, da čeprav je njegova smrt prišla "veliko, veliko prehitro, je preminil naravno in brez daljšega trpljenja".

Sorodna novica Umrl je Andrew Fletcher, klaviaturist in ustanovni član zasedbe Depeche Mode

V zapisu sta omenila tudi spominsko slovesnost za Fletcherja. "Prejšnji teden smo imeli v Londonu praznovanje Andyjevega življenja, lepo slovesnost in druženje z nekaj solzami, a polno izjemnih spominov na to, kdo je Andy bil, zgodb o vseh naših skupnih časih in nekaj poštenega smeha," sta zapisala.

Začetki v najstniških letih
Leta 1961 v Nottinghamu v Angliji rojeni Fletcher se je pozneje preselil v Basildon, kjer je leta 1979 s sošolcem Vinceom Clarkom ustanovil zasedbo No Romance in China, v kateri je igral baskitaro. Leto pozneje se je pridružil še Martin Gore, s tem pa so se preimenovali v Composition Of Sound. V tej zasedbi so vsi trije člani muzicirali na sintetizatorjih, Gore pa je bil tudi v vlogi avtorja besedil in pevca. Leta 1981, ko se jim je na vokalih pridružil Dave Gahan, so se na njegov predlog preimenovali v Depeche Mode.

Pogosto na vrhnjih mestih glasbenih lestvic
Debitantski album Speak & Spell je izšel še v istem letu, malo po njegovem izidu se je Clarke poslovil od Depeche Mode in pozneje ustanovil dvojec Yazoo ter nato še prav tako dvojec Erasure. S Clarkovim odhodom je Gore postal glavni avtor glasbe Depeche Mode, s čimer je ta postala temačnejša, k temu pa je prispevala tudi pridružitev Alana Wilderja.

Sorodna novica Kje je torej ta revolucija? Depeche Mode v Ljubljani

V 80. in 90. letih so nanizali številne mednarodne uspešnice in se proslavili celo s 14 albumi na britanskih lestvicah desetih najboljših studijskih albumov. Skozi leta so prodali več kot 100 milijonov albumov po vsem svetu, pred dvema letoma so bili sprejeti v dvorano slavnih rokenrola. Med njihove največje uspešnice med drugim spadajo skladbe Just Can't Get Enough, Strange Love, Master and Servant, Personal Jesus in Enjoy The Silence.

Leta 1995 je tudi Wilder zapustil zasedbo, od takrat je bil dejaven jedrni trio v sestavi Gahan, Gore in Fletcher, vse do izdaje albuma Spirit v letu 2017 in svetovne turneje, v okviru katere so nastopili tudi v Ljubljani. Leta 1998 sta se sicer triu pridružila še bobnar Christian Eigner in klaviaturist Peter Gordeno.

Depeche Mode so leta 2013 koncertirali tudi v Ljubljani. (Fletcher je v ozadju na desni strani.) Foto: Matjaž Tavčar
Depeche Mode so leta 2013 koncertirali tudi v Ljubljani. (Fletcher je v ozadju na desni strani.) Foto: Matjaž Tavčar

De facto menedžer in medijski predstavnik zasedbe
Fletcher je sodeloval na vseh dozdajšnjih studijskih albumih Depeche Mode in je veljal za de facto menedžerja in medijskega predstavnika zasedbe. Leta 2013 je v enem izmed intervjujev dejal, da je on tisti "visoki lik v ozadju, brez katerega ta mednarodna korporacija, imenovana Depeche Mode, ne bi nikoli delovala". Na odru se torej ni rad izpostavljal, prav tako ni pel ali pisal pesmi. V zasedbi je ostal do svoje smrti, čeprav je zaradi težav z duševnim zdravjem izpustil del njihove turneje leta 1994. Njegova nedavna smrt pomeni, da sta Gahan in Gore zdaj edina stalna člana zasedbe Depeche Mode, navaja Deutsche Welle.

Andrew Fletcher, znan tudi kot Fletch, je bil ljubitelj šaha in navijač angleškega nogometnega kluba Chelsea. Za sabo je pusti ženo Gráinne, s katero je bil poročen skoraj 30 let, in dva otroka.