Ray Charles in Tony Bennett vsak s svojo partituro v studiu Larabee v Los Angelesu leta 1986. Foto: AP
Ray Charles in Tony Bennett vsak s svojo partituro v studiu Larabee v Los Angelesu leta 1986. Foto: AP
"Braillova glasba"
Primer zapisa glasbe z braillovo pisavo v knjigi iz leta 1930. Foto: archive.org

Nacionalni knjižnični oddelek za slepe in invalidne pri Kongresni knjižnici (Library of Congress) v Washingtonu je sredi velikega projekta digitaliziranja svoje braillove glasbene zbirke, v okviru katerega bodo do konca meseca obdelali že osem tisoč strani.

Sicer velja Kongresna knjižnica z zbirko, ki presega 34,5 milijona knjig in 150 milijonov vseh katalogiziranih enot (po podatkih iz leta 2012), za največjo knjižnico v ZDA in po nekaterih merilih tudi na svetu.

"Zbirka notnih zapisov v braillovi pisavi - največja na svetu - je bila edina zbirka Kongresne knjižnice, ki ni bila digitalizirana," je povedal John Hanson, vodja glasbenega oddelka Nacionalnega knjižničnega oddelka za slepe in invalidne. T. i. braillova glasba temelji na istem sistemu zapisovanja kot abeceda, se pravi s celicami po šest pik, razporejenimi v liku pravokotnika - pri čemer sta vodoravno dve piki, navpično pa tri.

Brez ročnega preverjanja vendarle ne gre
Skener s programsko opremo za optično prepoznavanje braillovih znakov ustvari prvotno različico. Pri vsakem ustvarjenem dokumentu morajo nato še natančno določiti večdimenzionalne razmike med pikami, da lahko zares natančno prevedejo fizične kopije v digitalne. Vendar mora tudi po tem ekipa še ročno preveriti, da niso pri prenosu nastale napake.

Ob tem pa tudi številni zapisi glasbe prinašajo svojevrstne izzive, kot so na primer grafični zapisi, ki ne sledijo standardnemu zapisovanju z notami, ali pa stari in prepereli dokumenti.

Zbirka, ki nikakor ne hrani zgolj velikanov klasike
V zbirki nikakor niso zastopane zgolj stvaritve klasične glasbe, temveč je mogoče najti na primer tudi glasbo založbe Motown, Jimija Hendrixa ali Djanga Reinhardta. Iz knjižnice sporočajo, da s 30 tisoč zapisi glasbe pokrivajo skorajda vse glasbene zvrsti, hkrati pa redno dobivajo nove, kot je bila velika donacija zapisov klasične glasbe, ki so jo prejeli lanskega decembra.