Festival Richarda Wagnerja v Bayreuthu v Nemčiji je zaradi ukrepov v boju proti novemu koronavirusu odpovedan, so v torek naznanili organizatorji.

Festivalski urnik bo v prihodnjih letih potreboval nekaj prilagoditev, so med drugim sporočili organizatorji. Foto: EPA
Festivalski urnik bo v prihodnjih letih potreboval nekaj prilagoditev, so med drugim sporočili organizatorji. Foto: EPA

Za letos napovedana in že težko pričakovana nova postavitev Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan bo tako najverjetneje na sporedu šele leta 2022. Nibelungov prstan je sicer cikel štirih glasbenih dram, v katerem so Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Novo postavitev pripravlja mladi avstrijski režiser Valentin Schwarz, na dirigentskem mestu pa je Finec Pietari Inkinen, ki je s tem delom pritegnil pozornost že leta 2013 v Melbournu.

Grenka izguba za nemško kulturno življenje
Vodja festivala Katharina Wagner, sicer prapravnukinja velikega skladatelja (umetniško vodstvo je namreč v rokah skladateljevih potomcev), je dejala, da jih odpoved seveda žalosti. Med drugim tudi zato, ker bo na novo postavitev Nibelungovega prstana treba še malo počakati. "A zdravje ima prednost," je poudarila.

Bavarski minister za kulturo Bernd Sibler, sicer zagret podpornik festivala v Bayreuthu, je prav tako izrazil obžalovanje. "Za kulturno življenje je odpoved premiere grenka izguba," je dejal po pisanju nemške tiskovne agencije DPA.

Med zagretimi wagnerjanci tudi nemška kanclerka
Festival Wagnerjevega glasbenega gledališča v bavarskem mestecu Bayreuth poteka od leta 1876, zavezan je tradiciji. Od konca julija do konca avgusta se po navadi v gledališču na t. i. Zelenem griču izmenjujejo uprizoritve skladateljevih najrelevantnejših stvaritev.

Prestižnega festivala se udeležujejo ljubitelji opere in tudi številne znane osebnosti. Med njimi je nemška kanclerka Angela Merkel z možem, profesorjem Joachimom Sauerjem, še piše DPA.

Angela Merkel v družbi moža na Wagnerjevem festivalu. Foto: EPA
Angela Merkel v družbi moža na Wagnerjevem festivalu. Foto: EPA