Da bi zborovsko petje približali javnosti, bodo zbori dva dni skupaj prepevali tudi na ploščadi na Mestnem trgu Zagorje pred Weibergerjevo hišo, kjer bodo potekale tudi javne razglasitve delnih rezultatov tekmovanja. Foto: BoBo
Da bi zborovsko petje približali javnosti, bodo zbori dva dni skupaj prepevali tudi na ploščadi na Mestnem trgu Zagorje pred Weibergerjevo hišo, kjer bodo potekale tudi javne razglasitve delnih rezultatov tekmovanja. Foto: BoBo
V državi z dvema milijonoma prebivalcev je aktivnih članov pevskih zborov kar okrog 60.000. Foto: BoBo

V dveh dneh in pol se bo na devetih koncertih predstavilo 52 zborov, v katerih prepeva okoli 2000 pevk in pevcev. Zbori bodo izvedli 157 različnih skladb, med katerimi bo 22 novih del slovenskih skladateljev.

Poudarek na slovenski glasbi
Na reviji se bo predstavilo 29 otroških, 16 mladinskih, trije dekliški in štirje mešani mladinski zbori, ki bodo izvedli skladbe 53 slovenskih in 30 tujih skladateljev. V sporedu, ki ga mora predstaviti vsak zbor, je obvezna izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in nekaj pesmi po lastni izbiri.

Da bi zborovsko petje približali javnosti, bodo zbori dva dni skupaj prepevali na ploščadi na Mestnem trgu Zagorje pred Weibergerjevo hišo, kjer bodo potekale tudi javne razglasitve delnih rezultatov tekmovanja. Danes se bo skupno petje pred Weibergerjevo hišo začelo ob 19.40, so sporočili z JSKD-ja, ki to bienalno prireditev organizira od leta 1968.

Zaradi velike udeležbe zborov bosta letos nastope ocenjevali dve petčlanski žiriji, sestavljeni iz najvidnejših slovenskih zborovodij. Mladinske zbore in dekliške zbore bodo ocenjevali Stojan Kuret, Janja Dragan Gombač, Anka Jazbec, Damijan Močnik in Marinka Šuštar. Otroške zbore in mešane mladinske zbore pa bodo ocenjevali Marinka Šuštar, Danica Pirečnik, Anka Jazbec, Stojan Kuret in Tadeja Vulc.

Najboljši potujejo v Belgijo
JSKD bo najboljšim zborom in najboljši noviteti podelil denarne nagrade, trije izbrani zborovodje pa se bodo lahko udeležili velikega evropskega zborovskega festivala in tekmovanja v Belgiji. Nagradni koncert najboljših zborov iz posameznih tekmovalnih kategorij bo v organizaciji Glasbene matice Ljubljana potekal v petek, 13. maja, v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.