Ob jubilejnem 20. nastopu v Križankah v Ljubljani se bodo Vladu Kreslinu na odru pridružili Mali bogovi, Beltinška banda in največja irska džezovska pevka Mary Coughlan s skupino. Foto: Žiga Koritnik
Ob jubilejnem 20. nastopu v Križankah v Ljubljani se bodo Vladu Kreslinu na odru pridružili Mali bogovi, Beltinška banda in največja irska džezovska pevka Mary Coughlan s skupino. Foto: Žiga Koritnik
Vlado Kreslin
Vlado Kreslin je po besedah direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka (na fotografiji skrajno levo) v dvajsetih letih nastopanja v Križankah dokazal, da je garancija za kakovostne nastope in posnetke. Foto: Festival Ljubljana

"Prav tako pa je letos tudi dvajseta obletnica resnejšega, uradnega nastopanja z Beltinško bando; táko, kot je bila takrat, ko sem se ji priključil s starši," je povedal Kreslin na tiskovni konferenci in poetično dodal, da bo koncert sprehod skozi melodije in vzdušja, ki so jih ustvarjali vsa ta leta: "Naš sprehod se bo nevsiljivo prilegal čarobnim koncertnim večerom v Križankah."

Glasbenik brez primerjave
Letošnji Kreslinov koncert bo zaznamoval jubilej zanj prelomnega leta 1991: takrat je izdal zgoščenko Namesto koga roža cveti z zdaj že skoraj ponarodelimi skladbami, razpadla je skupina Martin Krpan, v kateri je deloval od leta 1983, in začel uradno sodelovali z ljudsko godčevsko skupino Beltinška banda. "Arhetipski glas Panonskega morja. Poje o življenju na poti, poje tako, da se hrepenenje razpne v naši duši kot ptič, ki prhuta spomine o ljubezni in svobodi. Spomine na včeraj, na danes in jutri," je Kreslina opisala publicistka Manca Košir.

"Vlado Kreslin je postavil mejnik v slovenski popularni glasbi s tem, da dvajset let neprekinjeno nastopa v Križankah pred razprodanim avditorijem, hkrati pa vsa ta leta napolni tudi Cankarjev dom. To pri nas nima primerjave!" je poudaril Stane Sušnik, nekdanji glasbeni redaktor na TV Slovenija. "V času, ko so v svetu popularne glasbe začeli govoriti o tako imenovanem world musicu, ki združuje vplive etnoglasbe različnih narodov z vseh celin s sodobnimi popularnimi glasbenimi slogi, je Vlado v nekem od Boga pozabljenem Prekmurju prisluhnil muzikantom, ki so od nekdaj krojili razpoloženje na vasi tako na porokah kot na pogrebih: triu Miška Baranje. Njih in stare pesmi svojega očeta je povezal s tistim, kar je sam izvajal z Martinom Krpanom (rock), in vse to že več kot dve desetletji uspešno ponuja slovenskemu in drugemu občinstvu. World music po prekmursko ..."

Posebno darilo bo največja irska džezovska pevka
Tudi direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je na tiskovni konferenci na Peklenskem dvorišču Križank spregovoril o dveh desetletjih Kreslinovih nastopov na Festivalu Ljubljana: "Kreslin se vedno bolj poglablja v etnoglasbo. Ne samo nam, pač pa tudi širši mednarodni javnosti predstavlja prekmursko glasbeno izročilo. V teh 20 letih se je pokazalo, da gre pri Vladu Kreslinu za zelo pošten deloven pristop ter da je garancija za kakovostne nastope in posnetke. To, seveda, občinstvo ceni, zato so njegovi koncerti že 20 let vedno razprodani."

Vlado Kreslin pa je dodal, da bo obiskovalce jubilejnega koncerta v Križankah pričakalo posebno presenečenje: "Posebno darilo ob prazniku bo naša gostja, največja irska džezovska pevka Mary Coughlan, ki ima občudovalce med glasbeniki, kot so Mick Jagger, Nick Cave, Van Morrisson in Shane MacGowan."