Festival, ki bo potekal do 15. oktobra, prvi večer odpirajo Andrew McPherson, Lauren Sarah Hayes in Adači Tomomi. Foto: Cankarjev dom
Festival, ki bo potekal do 15. oktobra, prvi večer odpirajo Andrew McPherson, Lauren Sarah Hayes in Adači Tomomi. Foto: Cankarjev dom
EarZoom
Dogajanje festivala bo z izjemo otvoritvenega koncerta potekalo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Foto: EarZoom

Med nastopom projicira umetnik kodo tudi na platno, obiskovalec pa tako zaznava kavzalno razmerje med slišano glasbo ter idejami in akcijami glasbenika. S tem mu je omogočeno boljše razumevanje načinov glasbenikovega razmišljanja in različnih interakcij z računalnikom kot sodobnim inštrumentom.
Festival se po lanski programski razširitvi, ko je gostil Mednarodni kongres računalniške glasbe (ICMC), znova vrača v ustaljene okvire. Organizator - Inštitut za raziskovanje zvočnih umetnosti (IRZU) - si še enkrat za cilj postavlja občinstvu približati na prvi pogled izrazito nišne glasbene discipline, ki je v slovenskem akademskem prostoru domala spregledana, ter omogočiti vpogled v kompleksen preplet glasbenih in tehničnih ved.
Pri pripravi programa festivala je sodeloval britanski skladatelj in raziskovalec Alex McLean, eden izmed idejnih vodij koncepta in serije dogodkov Algorave, v okviru katerih se poraja nova eksperimentalna plesno-glasbena kultura.
Festival bo danes ob 20.00 v Cankarjevem domu odprl koncert britanskega glasbenika Andrewa McPhersona, zatem se bosta predstavila Lauren Sarah Hayes in Adači Tomomi. V prihodnjih dneh bodo sledili nastopi skoraj 20 umetnikov z vsega sveta. Med drugim bodo nastopili Adachi Tomomi iz Japonske, v Kolumbiji rojena Alexandra Cardenas ter kanadska glasbenica Norah Lorway, od slovenskih umetnikov pa se bodo predstavili Brane Zorman, Irena Tomažin in Simon Penšek.
Poleg performansov sestavljajo program festivala tudi delavnica in serija predavanj, na katerih se bodo posvetili podrobnejši analizi konceptov in praks izvedenih del.