Foto: festival Grounded
Foto: festival Grounded

Festival bo od danes do sobote prepletal elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem.

Barbara Rajgelj, ki je skupaj z Moniko Weiss sooblikovala pogovorni del festivala, je povedala, da tudi letošnja tema izhaja iz zaznav družbenih problemov v aktualnem trenutku. Program so zasnovali tako, da znotraj pogovorov in predavanj naslavljajo sistemske teme, z delavnicami pa želijo ljudem priskrbeti orodja za odgovornejše obnašanje.

Festival uvaja pogovor na temo Odgovornost za vojno in mir v Ukrajini, na katerem se bodo poznavalci mednarodnega okolja osredotočili na odgovornost zlasti malih držav za vojno in mir tako v Ukrajini kot drugje in govorili o možnostih vpliva, ki jih ima Slovenija pri zagotavljanju evropske in globalne varnosti.

Odgovornost znotraj kulturne sfere bo naslavljal pogovor z naslovom Odgovornost za dostojno življenje kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Po besedah Barbare Rajgelj se zdi, da vlada velika napetost v trikotniku med javnimi zavodi, nevladnimi organizacijami in producenti ter umetniki. Na pogovoru bodo dali priložnost na eni strani ministrstvu za kulturo, da pove, ali ima kakšen nov pristop do kulturnega modela, in na drugi strani umetnikom.

Tudi pogovor na temo svobode govora
Na pogovoru z naslovom 30 let pravne (ne)odgovornosti države in odločevalcev pa bodo med drugim naslovili vprašanje protipravnega ravnanja v primeru izbrisanih, beguncev in protestnikov ter razmerja med svobodo govora in škodo, ki jo ljudje s svojim govorom povzročajo.

Barbara Rajgelj je poudarila še predavanje novinarke Monike Weiss na temo Okoljski boji: (Ne)odgovornost medijev in korporacij, ki bo na dveh primerih – na primeru boja proti novim hidroelektrarnam na rekah Muri in Savi ter boja proti sežiganju odpadkov v z azbestom zaznamovanem Anhovem – osvetlilo konkretne okoljske boje na Slovenskem. Novinarka Nataša Koražija pa bo v pogovoru z raziskovalcem javnega prometa na univerzi v Delftu Nejcem Geržiničem naslovila trajnostno mobilnost.

Foto: festival Grounded
Foto: festival Grounded

Konkretne preživetvene nasvete bodo prinesle delavnice o prehranski samozaščiti in energetski samooskrbi, ki ju bosta v Cukrarna baru izvedli Nika Tavčar iz Umanotere in Jure Vetršek iz Inovacijsko-razvojnega inštituta Univerze v Ljubljani ter digitalna klinika, ki jo bo pred lokalom Pritličje upravljal Filip Dobranić iz DJND-ja.

V sodelovanju z zavodom Oštro so pripravili delavnico, na kateri bodo sodelavci platforme Obljuba dela dolg predstavili, katere politične obljube je mogoče spremljati ter kako verodostojno in nepristransko vrednotiti njihovo uresničevanje, mladi slušno prizadeti trans aktivist Nai Štagar bo vodil delavnico, kjer se bodo udeleženci seznanili z osnovami znakovnega jezika, skupina mladih aktivistk pa bo izvedla delavnico o zagotavljanju varnosti v nočnem življenju. Pogovori in delavnice bodo potekali v Cukrarna baru.

Glasbeni program se po besedah Nine Hudej po dveh letih pandemije covida-19 in dogodkov na prostem vrača na Metelkovo. Potekal bo v klubih Gromka, Channel Zero, Monokel in Tiffany. Že šesto leto zapored bo predstavljal najvznemirljivejše fenomene postklubske, eksperimentalne in (pre)drzne elektronike. Na festivalu bo tudi predstavljana nova založba in platforma BORBA, ki združuje umetnike s področja nekdanje Jugoslavije v iskanju novih perspektiv klubske elektronike.