O glasu Eline Garanče pravijo, da je mehak, svilen in vznemirljiv, hkrati pa ga odlikuje presenetljivo zaokrožena zrelost. Foto: EPA
O glasu Eline Garanče pravijo, da je mehak, svilen in vznemirljiv, hkrati pa ga odlikuje presenetljivo zaokrožena zrelost. Foto: EPA
Elina Garanča
Sredin koncert v Cankarjevem domu vendarle ne bo odpadel. Foto: Paul Schirnhofer

Večer opernih arij v sredo vendarle ne bo odpadel. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki mu bo dirigiral Loris Voltolini, bodo nastopili sopranistka Carmen Giannattasio, tenorist Massimo Giordano in baritonist Simone Piazzola. Na programu bodo operna dela Verdija, Puccinija in Bizeta.

Kdo je latvijska diva?
V Rigi živeča operna diva se je rodila leta 1976, z glasbo pa je obkrožena že vse življenje, saj so glasbeniki tudi starši. Oče je zborovodja, mama pa profesorica petja na latvijski akademiji za glasbo. Tudi sama je petje študirala pri svoji materi, potem pa se je glasbeno izobraževala še na Dunaju in v ZDA.

Njen vzpon med najboljše operne pevce v Evropi se je začel z zmago na finskem pevskem tekmovanju Mirjam Helin leta 1999, od debija na Salzburškem poletnem festivalu leta 2003 pa redno nastopa na najbolj priznanih odrih po vsem svetu. Garanča je pred kratkim začela veliko evropsko turnejo za promocijo svojega najnovejšega albuma Romantique, so zapisali organizatorji festivala.

Sami superlativi
O glasu Eline Garanče pravijo, da je mehak, svilen in vznemirljiv, hkrati pa ga odlikuje presenetljivo zaokrožena zrelost. Toda tisto, v čemer izstopa, je njena nepriučljiva sposobnost, ki povzroča kurjo polt in odrasle moške pripravi, da ji jedo iz roke, so zapisali v britanski reviji za klasično glasbo Grammophone.

Gostili smo jo lani
Prvič je Elina Garanča v Ljubljani nastopila pred točno enim letom, ko je zaradi slabe vremenske napovedi namesto na odprtem prizorišču na Kongresnem trgu navdušence s svojim glasom razvajala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.