Foto:
Foto:
Rebeka Dremelj - ni ji uspel veliki met ...
Saša Lendero je z Metuljem priletela v ožji izbor.
Omar je že stari znanec nedeljskih večerov na TVS.
Med prvim glasovanjem je nastopila Ruslana.
Omarju Naberju je kipec za zmago predala Ruslana.
Del voditeljskega para - Saša Einsiedler.
Lani duo Platin, letos Omar Naber.

Zmagovalca Eme je odločilo predvsem glasovanje v drugem krogu, v katerega sta se uvrstili še Saša Lendero in Rebeka Dremelj, Omarju pa je nagrado za zmago na Emi podelila gostja iz Ukrajine - Ruslana. Na drugo mesto se je s 27.825 glasovi uvrstila Saša Lendero, tretje mesto pa je pripadlo Rebeki Dremelj (23.514 glasov).

Drugačna slika po prvem glasovanju
Omar je bil sicer po prvem glasovanju na tretjem mestu, največ glasov je v prvo zbrala Rebeka Dremelj (prejela je 25.793 glasov), na drugem mestu pa je bila Saša Lendero.


Vaše mnenje o zmagovalcu lahko izrazite tudi na našem forumu.

V neposrednem prenosu, ki ste ga lahko spremljali na prvem programu TV Slovenija, Valu 202 in Radiu Maribor, se je predstavilo 14 izvajalcev, katerih skladbe so po mnenju strokovne žirije zadostile merilom za uvrstitev v finalno dejanje Eme.

Komu smo prisluhnili?
Za naklonjenost boginje Fortune so se v naslednjem vrstnem redu potegovali:
1. Johnny Bravo: Večni otok
2. Express: Skozi mesto
3. Victory: Daleč od oči
4. Saša Lendero: Metulj
5. Omar Naber: Stop
6. Jadranka Juras: Anima
7. Anika Horvat: Kje si
8. Sergeja: Nedotaknjena
9. Regina: Proti vetru
10. Nude: Tako lepo si zlomila mi srce
11. Billy's Private Parking: Ljubljana
12. Alya: Exxtra
13. Rebeka Dremelj: Pojdi z menoj
14. Nuša Derenda: Noe, Noe


Posnetek celotne prireditve Ema 2005 si lahko ogledate tukaj.

Nostalgija, nostalgija in še enkrat nostalgija
Evrosong letos praznuje 50 let, zato je bil tudi slovenski izbor nekoliko bolj nostalgično obarvan. Skozi večer sta tako izvajalce in občinstvo peljali televizijski zvezdi 90. let, Saša Gerdej in Saša Einsiedler, v večer pa so vstopili z obnovitvijo plesne točke, ki jo je za Jugovizijo 1961 pripravila Majna Sevnik.

Za nostalgijo pa so poskrbeli tudi sami tekmovalci - pred nastopom vsakega izvajalca so se namreč spomnili ene od pomembnih oseb (Marjan Kralj, Kekec) ali enega od ključnih dogodkov (razcvet punka v Sloveniji), ki so zaznamovali slovensko kulturno življenje.

Ruslana razgrela Slovence
Po besedah organizatorke Eme Nade Muminovič je letošnji izbor izjemna glasbena prireditev. Za to sta poskrbela tudi posebna gosta večera, velika zvezda lanskega Evrosonga Ukrajinka Ruslana in drugouvrščeni Željko Joksimović. Med prvim glasovanjem je nastopila Ruslana, ki je bila nad sprejemom občinstva navdušena in je svojo energijo prenesla tudi na poslušalke in poslušalce v studiu in pred malimi zasloni. Ob drugem glasovanju pa se je s pesmijo Lane moje predstavil tudi v Sloveniji zelo priljubljeni Željko Joksimović.

Čeprav je bila lanska Ema na Gospodarskem razstavišču zelo glamurozna, so se organizatorji odločili, da letošnji izbor kljub praznovanju okroglega jubileja priredijo kar v enem od studiev RTV Slovenija. Nad celotnim dogajanjem je bedel režiser Samo Milavec, za atraktivno vizualno podobo prireditve pa je poskrbel scenograf Matej Mljač.

Telefonski sistem je zdržal
Ker se je letos o zmagovalni pesmi odločalo izključno s telefonskim glasovanjem, so prireditelji z novo urednico Eme Mojco Mavec na čelu upali, da bo telefonski sistem zdržal pritisk ob množičnem glasovanju, in res ni bilo težav.


Več o pripravah na Emo si lahko preberete tudi v dnevniku Saše Gerdej.

Smo med prvimi ...
Kot zanimivost velja omeniti, da je Slovenija ena izmed prvih držav, ki je izbrala svojega letošnjega predstavnika v Kijevu. Prva je svojega predstavnika 12. januarja izbrala kneževina Monako, znani pa so tudi že glasbeni ambasadorji Andore, Estonije, Cipra in Belorusije. Povsem zadnja se bo o svojem zastopniku v Ukrajini odločala evrovizijska velesila Irska. Narod, ki je do sedaj nanizal že kar 6 zmag, bo novega evropskega zvezdnika izbiral 17. marca.

Omarju ne bo lahko!
Slovenski predstavnik v Kijevu pa ne bo imel lahkega dela, če se bo želel gledalcem in poslušalcem stare celine priljubiti in vtisniti v spomin. Glasbene upe bo namreč v Ukrajino poslalo kar 40 držav, še nikoli toliko. Poleg tega pa si zaradi ne zadosti dobrih rezulatatov v preteklih letih Slovenija ni zagotovila neposrednega nastopa v finalnem izboru Evrosonga, zato se bo moral Omar Naber v lov za vstopnico na zaključnem večeru podati že dva dni prej, to je 19. maja.

Rupel se je sešel z Ruslano