Simon Rattle je že pred časom napovedal, da pogodbe, ki se mu izteče leta 2018, ne namerava podaljšati. Foto: EPA
Simon Rattle je že pred časom napovedal, da pogodbe, ki se mu izteče leta 2018, ne namerava podaljšati. Foto: EPA
Berlinska filharmonija
Člani orkestra so med glasovanjem o novem šefu dirigentu zavezani k molčečnosti. Glasovanje je tako skrivnostno, da izbiro pogosto primerjajo z volitvami papeža. Foto: EPA
Simon Rattle
Berlin je hkrati najtežje in najboljše dirigentsko delo na svetu, pravi Simon Rattle. Foto: EPA

Predstavniki sedme sile so v ponedeljek več kot 11 ur pred zaprtimi vrati zaman čakali, da bi izvedeli novo ime. "Žal vam moram povedati, da nismo dosegli soglasja," je novinarjem po več krogih glasovanja povedal predstavnik orkestra Peter Riegelbauer.
Članom orkestra tudi po tako dolgi razpravi torej ni uspelo izbrati dirigenta, ki bo nasledil odhajajočega Simona Rattla. Mudi se jim ne, britanski maestro mesto šefa dirigenta zapušča leta 2018, o njegovem nasledniku bodo zato glasbeniki ponovno glasovali v enem letu. Do takrat pa bodo potekali interni pogovori o najboljših mogočih kandidatih za eno najbolj iskanih funkcij v svetu klasične glasbe.
O Rattlovem nasledniku so debatirali v cerkvi na jugozahodu nemške prestolnice, v kateri je orkester po drugi svetovni vojni večkrat nastopal in snemal. Zbralo se je 123 zaposlenih, manjkal je le eden. Postopek se začne s predlaganjem imen kandidatov, nato pa oblikujejo ožji seznam, s katerega se po več krogih glasovanj izlušči ime z jasno večino. Ob tem so člani zavezani k strogi molčečnosti, zaradi skrivnostnosti glasovanja, pa izbiro pogosto primerjajo z volitvami novega papeža.
Razglasitev so sprva predvideli okrog poldneva,zatem pa uro večkrat prestavili. Po Riegelbauerjevih besedah je razprava potekala mirnem in konstruktivnem ozračju, vendar pa so bila stališča med glasbeniki že v osnovi zelo različna.
Kaj napovedujejo stavnice klasičnega sveta?
V svetu klasične glasbe se je v zadnjem času veliko ugibalo, kdo bi lahko prevzel položaj na čelu berlinskega orkestra, možen kandidat pa je praktično vsak živeči dirigent. Med imeni, ki se omenjajo, so domačin Christian Thielemann, trenutno vodja Državne kapele v Dresdnu, ki je naklonjen nemškim skladateljem Wagnerju, Brahmsu in Straussu, latvijski dirigent Andris Nelsons, ki vodi simfonična orkestra v Bostonu in Birminghamu, ter Venezuelec Gustavo Dudamel, vodja Losangeleških filharmonikov. Čeprav je sam pred kratkim dejal, da ni kandidat, se veliko možnosti pripisuje tudi Argentincu judovskega rodu Danielu Barenboimu.
Rattle čez dve leti tudi v Londonu
Zgodovina Berlinske filharmonije, ki ga številni cenijo kot najboljši orkester na svetu, sega v leto 1882. Simon Rattle, ki vodi Berlinske filharmonike od leta 2002, je že pred časom napovedal, da pogodbe, ki se mu izteče leta 2018, ne bo podaljševal. Leta 2017 prevzema še mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra v Londonu, zato bo zadnje leto razpet med tema dvema metropolama.