Mihelčičeve Pramene za klarinet in oddaljeni klavir bo predstavil klarinetist Jože Kotar. Foto: Rico
Mihelčičeve Pramene za klarinet in oddaljeni klavir bo predstavil klarinetist Jože Kotar. Foto: Rico

Glasbenik, glasbeni kritik in zaslužni profesor Akademije za glasbo v Ljubljani bo tokrat nastopil kot pianist, ki bo izvajal svoje skladbe.

Kot so zapisali pri Ljubljana festivalu, Mihelčič s svojimi deli povezuje stvarne besede, glasbo zvočnega misterija in nenavadni svet vrhunskih glasbenih interpretov. Besede, ki jih je domislil, se dotikajo vidnega polja in odslikav, obiščejo neponovljive prizore, slike, ki so postale zvok.

Dvojnice, Enajst vrtnih slik, Pramene in Polnočno serenado bodo oblikovali klarinetist Jože Kotar, solistka na angleškem rogu Melina Todorovska, govorec Ivan Lotrič in skladatelj sam. Ob dveh krstnih izvedbah (Dvojnice, Enajst vrtnih slik) bosta dve skladbi izvedeni v različici s klavirjem (Prameni z ansamblom, Polnočna serenada z orkestrom). Med besedili, ki prepletajo koncertne izvedbe, je ena pesem ljudska, vsa druga besedila so skladateljevo avtorsko delo, so še sporočili z Ljubljana festivala.

Življenje, posvečeno glasbi
Skladatelj, esejist, glasbeni kritik in zaslužni profesor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani Mihelčič se je rodil leta 1937 v Novem mestu. Leta 1963 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz kompozicije, leta 1967 je opravil magisterij.

Med letoma 1963 in 1982 je bil profesor na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, med letoma 1982 in 1995 glasbeni urednik na Radiu Slovenija. Med drugim je bil umetniški vodja mednarodnega festivala Musica Danubiana za Slovenijo, umetniški vodja mednarodnega bienalnega festivala UNICUM in umetniški vodja Svetovnih glasbenih dni v Sloveniji. Osem let je bil dekan Akademije za glasbo v Ljubljani. Njegov obsežni glasbeni opus obsega predvsem komorne in orkestralne skladbe.

Koncert Misterij zvoka: Enajst vrtnih slik na Ljubljana Festivalu
Koncert Misterij zvoka: Enajst vrtnih slik na Ljubljana Festivalu