Goran Bregović je zagotovo največji magnet Bijelega dugma. Foto: EPA
Goran Bregović je zagotovo največji magnet Bijelega dugma. Foto: EPA
Bijelo dugme so že v 70-tih zasvojili jugoslovanske ljubitelje rokerskih ritmov.
Goran Bregović je včasih izrekel tudi kakšno besedo preveč. Foto: EPA

Za koncert matične skupine Gorana Bregovića na štadionu Koševo v Sarajevu je bilo na voljo 60.000 vstopnic, ki so pošle v pičlih 10 urah. Takšen odziv na odločitev Bijelega dugma za ponovno združitev je bilo pričakovati, saj je bila skupina v 70-tih in 80-tih ena najbolj priljubljenih jugoslovanskih skupin, Bregović pa se je kot glasbenik uveljavil tudi v tujini.

Trojček Bijelega dugma
Sprva so Bijelo dugme napovedali 6 koncertov - po enega v vsakem od glavnih mest nekdanjih jugoslovanskih republik -, turnejo pa so kasneje skrčili na 3 koncerte. Sarajevskemu koncertu bo 22. 6. sledil nastop v Zagrebu, 28. 6. pa bodo Bijelo dugme nastopili še na Hipodromu v Beogradu, kjer pričakujejo celo do 200.000 obiskovalcev.

Bijelo dugme - Goran Bregović, Željko Bebek, Mladen Vojičić Tif in Alen Islamović - so se na trodelno turnejo pripravljali 3 mesece. Za bosanski spletni časnik Oslobodjenje je izvršni producent koncerta Goran Pršić povedal, da so tehnične priprave na koncert uspešno zaključili in da bo vtis megakoncerta ustvarilo tudi nekaj orjaških zaslonov, na katerih bodo koncert spremljali obiskovalci, ki se jim ne bo uspelo prebiti v bližino odra.

Poostrene varnostne razmere
Tako zaradi zvezdniškega statusa Gorana Bregovića kot tudi zaradi nekaterih njegovih politično spornih izjav se je na koncert skrbno pripravljala tudi cela četa sarajevskih policistov in varnostnikov. Na samem prizorišču koncerta naj bi tako v času koncerta dogajanje pozorno spremljalo kar 630 redarjev in varnostnikov.

Koncert legendarne zasedbe naj bi popestril tudi nastop nekaj glasbenih gostov, ki jih je zasedbi v Sarajevo uspelo zvabiti tudi iz tujine. Med imeni napovedanih gostov tako zasledimo Sašo Lošića, Dina Merlina, Hladno pivo, Tonija Cetinskega in druge.