Dogajanje bo potekalo v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu. Festival pripravljata Prvi program Radia Slovenija in Ljubljanski grad, poteka pa pod umetniškim vodstvom glasbenika Janeza Dovča. Ta je pred začetkom povedal, da "bomo tudi to krizo rešili ne z manj, temveč z več glasbe in kulture, kajti le tako bomo zares uglaševali in ne razglaševali ...".

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Festival bo odprla pevka in pesnica Sandra Erpe s spremljevalno skupino. V njenem koncertnem projektu se glasba in uglasbena poezija prepletata v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Zvrstno se v njeni celoviti zgodbi prepleta kantavtorstvo z džezovskimi prvinami, šansonom, predvsem pa gre za njen samonikel notranji izraz.

Neposredni prenos letošnjega festivala bo na Prvem programu Radia Slovenija, video v živo bo na spletni strani Prvega programa ter na Facebookovem profilu Prvega. Posnetke vseh štirih koncertov festivala Godibodi 2020 bo predvajala tudi Televizija Slovenija.

Sledil bo koncert zasedbe Mala mestna muzika z Žalostinkami po razkriško. Poetični cikel Vlada Žabota Žalostinke po razkriško je nagovoril Rudija Pančurja in vodil v glasbeno zgodbo, ki jo izvaja nova zasedba izkušenih in prekaljenih glasbenikov, združenih pod imenom Mala mestna muzika. Gre za izbor osmih pesmi, pisanih v razkriškem narečju. "Lirično, baladno, groteskno, nostalgično," so zapisali.

Sandra Erpe

V soboto bosta nastopili zasedbi Rudolf Gas & The Family in Batista Cadillac. Rudolf Gas že vrsto let deluje kot pevec, aranžer, producent in tudi dirigent Big banda Orkestra Slovenske vojske, sicer pa je diplomirani trobentač.

Bil je ustanovitelj in član zasedbe K.U.T. GAS, s katero so izdali dva albuma. Kot Rudolf Gas je prav tako izdal dva albuma, prvega RG Style leta 2006, drugi pa je izšel lani in nosi naslov Svet planet. Prav skladbam z zadnjega bo mogoče prisluhniti na letošnjem festivalu Godibodi.

Batista Cadillac pa je v osnovi dvojec dobrih prijateljev, ki sta si ime nadela po kubanskem opisu starodobnega avtomobila. Avtorsko izhajata iz lastnega staromodnega okusa, preoblečenega v modernejšo obliko, ki se zvrstno giblje med soulom in funkom. Začetek zasedbe je povezan prav s Prvim programom Radia Slovenija; na razpisu za festival Slovenskega šansona 2013 je uspela skladba Barbara. V naslednjih letih se je skupina okrepila in sledili so singli, kot so Pust' me do besede, Stop ter Neviden, pri katerem so sodelovali člani kolektiva Thomasa Marcha. Tokrat bo šlo za avtorski projekt zvočno bogate zasedbe osmih glasbenikov.

Koncerte bosta vodila glasbena urednika Alja Kramar in Andrej Prezelj.