Filharmonični orkester iz Scale je leta 1982 ustanovil dirigent Claudio Abbado, v prvih sezonah pa so članom orkestra najuglednejše italijanske operne hiše razkrivali skrivnosti simfonične glasbe tudi dirigenti Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Wolfgang Sawalisch in Carlo Maria Giulini. Foto: Festival Ljubljana
Filharmonični orkester iz Scale je leta 1982 ustanovil dirigent Claudio Abbado, v prvih sezonah pa so članom orkestra najuglednejše italijanske operne hiše razkrivali skrivnosti simfonične glasbe tudi dirigenti Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Wolfgang Sawalisch in Carlo Maria Giulini. Foto: Festival Ljubljana
Francis Poulenc (1899–1963) se je v mladosti držal šaljivega in preračunljivo naivnega sloga urbanega sloga skladateljske skupine, imenovane Les Six, (Šesterica), katere najmlajši član je bil, po smrti prijatelja pa se je lotil verskih tem. Foto: Festival Ljubljana
Koncerti Festivala Ljubljana večinoma potekajo na dveh prizoriščih; v Križankah in Cankarjevem domu. Foto: Festival Ljubljana

Festival Ljubljana, ki se je začel 19. junija s koncertom Kraljevega filharmoničnega orkestra iz Londona, že 11. leto zapored v svojo ponudbo vključuje tudi mednarodno likovno kolonijo Križanke, ki poteka na Ljubljanskem gradu in v Križankah. Letos se je je udeležilo devet umetnikov: Severina Trošt Šprogar, Mojca Zlokarnik, Mihail Hodin, Dare Birsa (Slovenija), Max Gangel, Gernot Schmerlaib (Avstrija), Pippo Atomare (Italija), Francisco Bella Galan (Španija) in Manuel Chabrera (Španija).

Navadno se kolonije udeleži osem umetnikov, vendar se je Španec Manuel Chabrera, slikar svetovnega formata, med lansko kolonijo navdušil in se želel dogodka udeležiti tudi letos, kar so mu organizatorji odobrili.

Razstava udeležencev likovne kolonije se bo odprla 11. julija ob 12. uri na Ljubljanskem gradu v Palaciju, na ogled pa bo do 31. avgusta.

Gostovanje Scale
Med vrhunce letošnjega glasbenega poletja bo v torek ob 20.00 v Cankarjevem domu, kjer bo nastopil sloviti filharmonični orkester milanske Scale pod vodstvom Mjung-Vun Čunga, solistka pa bo violinistka Sajaka Šoji. Orkester, ki ga je leta 1982 ustanovil ustanovil dirigent Claudio Abbado, bo v Ljubljani odigral dela Ludwiga van Beethovna in Petra Iljiča Čajkovskega.

Uporne karmeličanke iz Zagreba
Organizatorji Festivala Ljubljana za ljubitelje opere pripravljajo v četrtek ob 20.00 v Cankarjem domu gostovanje narodnega gledališča Zagreb s predstavo Francisa Poulenca Pogovori karmeličank. Operna drama, ki jo je režiral Michael Helmrath, pojeta pa Dagmar Schellemberger in Zlatomira Nikolova, je bila na dozdajšnjih gostovanjih dobro sprejeta.

Gre za opero, ki tematizira upor karmeličank iz samostana v Compiegnu, ki jih je oblast leta 1794 malo pred koncem Robespierovega nasilja dala obglaviti, ker se niso hotele ukloniti revolucionarnemu odloku in zapustiti samostana.

V prihodnjih 14 dneh pa prihaja še muzikal Briljantina v izvedbi Gledališča Komedija Zagreb, koncert opernih arij, ki jih bosta izvajala Sabina Cvilak in Janez Lotrič, tu je še koncert Evropskega godalnega orkestra, tradicionalno bodo na festivalu nastopili člani Ansambla za sodobno glasbo MD7, začel se bo tudi cikel Film pod zvezdami. Do konca Festivala Ljubljana, 28. avgusta, pa se bo zvrstilo še mnogo različnih dogodkov.