Kraljevi orkester Concertgebouw je bil ustanovljen leta 1888. Foto: EPA
Kraljevi orkester Concertgebouw je bil ustanovljen leta 1888. Foto: EPA

festival Ljubljana, ta drevi zapira svoja vrata. Orkester bo v Cankarjevem domu nastopil pod vodstvom dirigenta Manfreda Honecka, s solistko, sopranistko Anett Fritsch, pa bodo poustvaril dela Antona Weberna, Albana Berga in Antona Brucknerja.

Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama velja za enega najboljših orkestrov v svetovnem glasbenem merilu. Kritiki označujejo njegov zvok kot edinstven in uravnotežen – godalna sekcija je "žametno mehka", zvok trobilne sekcije bleščeče "zlat", pihala nosijo "izrazito osebno noto", tolkala pa imajo mednarodni sloves.

Njegova zgodovina sega v leto 1888, odtlej pa je orkester nastopal pod taktirko sedmih glavnih dirigentov, med drugim sta vlogo prevzela tudi Riccardo Chailly in Mariss Jansons. Sestavlja ga 120 glasbenikov iz več kot 25 držav, a zaradi svoje občutljivosti deluje veliko bolj komorno. Orkester domuje v izjemno akustični koncertni dvorani Concertgebouw.

Orkester bi moral 66. festival Ljubljana sicer sklenili z dirigentom Danielejem Gattijem, vendar pa je zaradi neprimernega vedenja sodelovanje z njim prekinil. Nadomestili so ga s priznanim avstrijskim dirigentom Honeckom.

Ljubljana festival je v dobrih dveh mesecih ponudil vrsto koncertov in prireditve ter nekaj spektakelskih doživetij, kot je bilo odprtje festivala s svetovno premiero predstave Sfera Mundi v izvedbi katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus. Podrobnosti o sklepajoči se festivalski sezoni bodo organizatorji razkrili na današnji novinarski konferenci.