V ospredju festivala je živa umetnost, kakor pove tudi njegovo ime Seviqc:
V ospredju festivala je živa umetnost, kakor pove tudi njegovo ime Seviqc: "SEmper VIva Quam Creata" oziroma "vedno živa, kakor ustvarjena". Uvodni koncert letošnjega Seviqca bo drevi v Viteški dvorani brežiškega gradu, sicer pa bodo dogodki potekali na 14 zgodovinskih lokacijah v 12 občinah. Foto: Goran Rovan

tudi letos stalnica festivala Seviqc Brežice ostaja skrb za kakovost mednarodnega programa, ki z nastopi priznanih glasbenih sestavov predstavlja naše zgodovinske prostore, gradove in cerkve po vsej državi in obenem uveljavlja Slovenijo na svetovnem kulturnem in turističnem zemljevidu.

Do konca oktobra se bo po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Klemna Ramovša zvrstilo 19 nastopov odličnih glasbenikov iz vse Evrope. Ob tem Ramovš dodaja, da pravkar mineva 35 let, odkar je prvič pripravil tak koncert v Radovljici, in dve desetletji, odkar se je festival - ki tudi povezuje slovenske umetnike s tujimi ter podpira domače ustvarjalce - ustalil v Brežicah.

Letošnja posebnost bodo predtakti, ko se bodo ustvarjalci pred koncertom pogovarjali s poslušalci o svojem projektu.

Vivaldi, Caldara, Scarlatti in Händel za uvod
Tokratni festival se bo začel s koncertom francoskega ansambla Le Concert de I'Hostel Dieu v Viteški dvorani brežiškega gradu. Na koncertu z naslovom Dixit Dominus bo ansambel, ki ga sestavljata solo vokalni ansambel in orkester s historičnimi glasbili, predstavil znana dela Antonia Vivaldija, Antonija Caldare, Alessandra Scarlattija in Georga Friedricha Händla.

Prav kompozicija zadnjega - posebna izvedba skladbe Dixit Dominus iz umetnikovega italijanskega obdobja - bo po napovedih organizatorjev drevi posebno doživetja uvodnega koncerta.

Celotni program letošnjega Seviqca Brežice si lahko pogledate na tej povezavi.


14 zgodovinskih prizorišč v 12 občinah

Program koncertov bo potekal na 14 zgodovinskih lokacijah v 12 slovenskih občinah od Brežic do Novega mesta, Celja, Velenja, Kamnika, Pišec, Rogaške Slatine in Soteske ter gradu Cmurek. Na novo sta se letos v festival vključili občini Benedikt in Dvor.

Srečanje mreže sorodnih festivalov
Sklepni koncert bo v Celju, kjer bo 28. in 29. oktobra tudi delovno srečanje predstavnikov evropskih festivalov stare glasbe Rema, ki povezuje več kot 60 prirediteljev. Poleg domačih bodo med nastopajočimi na letošnjem festivalu ansambli iz Francije, Švice, Belgije, Avstrije in Španije.

Uvodni festivalski koncert ansambla Le Concert de I'Hostel Dieu bo drevi ob 20.30 v Viteški dvorani gradu Brežice.

35 let Festivala Seviq Brežice
35 let Festivala Seviq Brežice