Dimitrij Sitkovecki si je za drugi dom že v sredini osemdesetih izbral London, z nastopi pa potuje po vsem svetu. Foto: Glasbenikova spletna stran
Dimitrij Sitkovecki si je za drugi dom že v sredini osemdesetih izbral London, z nastopi pa potuje po vsem svetu. Foto: Glasbenikova spletna stran

Koncertni večer Nazaj h koreninam temelji na programu, ki ga je Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije izvedel na začetku svojega delovanja.

V prvem delu koncerta se bodo glasbeniki poklonili Urošu Kreku ob skorajšnji deseti obletnici skladateljeve smrti. V drugem delu bo na sporedu Šostakovičev znameniti Godalni kvartet št. 8 v priredbi za godalni orkester Rudolfa Baršaja, kot kontrast pa bodo pred tem zaigrali Chopinov Preludij št. 15, imenovan Dežne kaplje.

Iz Bakuja na Julliard
V Bakuju v Azerbajdžanu rojeni Sitkovecki, ki se bo predstavil v vlogi solista, se je z glasbo seznanil že v otroštvu, saj so bili starši glasbeniki (oče je bil violinist, mama pa pianistka). Po očetovi smrti se je družina preselila v Moskvo, kjer je vpisal študij na prestižnem Moskovskem konservatoriju. Glasbeno pot je pozneje nadaljeval na newyorški glasbeni akademiji Juilliard (da bi smel zapustiti Sovjetsko zvezo, se je pri 22 letih registriral kot duševni bolnik).

Kot solist nastopa s številnimi vodilnimi svetovnimi orkestri in redno gostuje na mednarodnih festivalih. Leta 1990 je ustanovil orkester NES (New European String Orchestra), ki združuje izstopajoče glasbenike Zahodne in Vzhodne Evrope.