Koncertni spored flavtista Mateja Zupana in pianistke Sae Lee, ki sodelujeta že več let, bo obsegal pet skladb iz zakladnice japonske in slovenske glasbe preteklega in tega stoletja.

26. koncertu v Komornem studiu, izvedenem v studiu 13 Radia Slovenija, boste lahko prisluhnili drevi ob 20. uri na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars ali si ga ogledali v videoprenosu na Arsovi spletni strani oziroma na njegovi strani na Facebooku.

Matej Zupan je redni profesor za flavto na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Med letoma 1996 in 2008 je bil solo flavtist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjeval se je v Firencah pri profesorju Mariu Ancillottiju ter na mojstrskih tečajih predavateljev, kot so Trevor Wye, Michel Debost, Peter-Lukas Graf in James Galway. Matej Zupan je umetniški vodja mednarodnega Festivala flavtistov Slovenije v Zagorju ter član več uveljavljenih komornih zasedb, kot sta komorni orkester Academia Ars Musicae in Ansambel za sodobno glasbo MD7, nastopal je po Evropi, Severni in Južni Ameriki ter v Aziji.

Sae Lee je ena najopaznejših japonskih komornih pianistk iz Osake, ki od leta 2014 živi in muzicira v Sloveniji. Po študiju na glasbeni akademiji Toho Gakuen v Tokiu je z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Visokem državnem glasbenem konservatoriju v Parizu pri profesorjih Michelu Beroffu in Erícu Le Sageu. Na več mednarodnih glasbenih tekmovanjih je prejela prve nagrade, sicer pa je zaposlena kot strokovna sodelavka za komorno glasbo in korepeticije na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Pogosto igra v duih z uveljavljenimi slovenskimi solisti, kot so flavtist Matej Zupan, violinist Janez Podlesek in njen mož, saksofonist Miha Rogina.

Foto: ARS/Anton Jurca
Foto: ARS/Anton Jurca

Kot je povedal Zupan, je bila ''cela zgodba dejansko postavljena v deželo vzhajajočega sonca, nekatere skladbe so bile logična posledica, tudi skladba Kassouga Šinohare, ki sem jo poznal od prej, tudi ta je del koncertnega programa, ki v celoti res predstavlja neko novo zvočno paleto. To je bil osnovni motiv, sodelovanje s Sae pa je čisti užitek.''

Sae Lee pa je dejala: ''Tokrat na koncertu prvič izvajam le japonske skladbe. Zame je bilo zanimivo, ko mi je Matej predstavil dve skladbi japonskih skladateljev za flavto in klavir, ki ju še nisem poznala. Vedno je zanimivo in zelo prijetno naštudirati in izkusiti nove stvari. Obe skladbi sta zelo različni. V sporedu je bilo zelo zanimivo imeti dve zelo različni Takemicujevi solistični skladbi – za klavir in za flavto, ki pa sta za njegovo glasbo zelo značilni.''

Sae Lee in Matej Zupan. Foto: ARS/Anton Jurca
Sae Lee in Matej Zupan. Foto: ARS/Anton Jurca

V izvedbi Mateja Zupana in Sae Lee bomo poslušali predvsem sodobne skladbe, najprej Sonato v štirih stavkih za flavto in klavir japonske skladateljice srednje generacije Juko Uebajaši, nato delo za flavto solo O odurmos tes anatoles II / Nekoč in danes: Tožba vzhoda sodobnega slovenskega skladatelja Ivana Florjanca, sledili bosta solistični skladbi vodilnega japonskega glasbenega ustvarjalca 20. stoletja Toruja Takemicuja: Skica Deževnega drevesa za klavir in Glas za flavto. Radijski koncert bomo sklenili s še enim delom za duo flavte in klavirja Kassóuga, danes 90-letnega japonskega skladatelja Makota Šinohare.