Katja Šulc je z Erikom Marenčičem na klavirju, Jan Gregorka na kontrabasu in Tbajem na bombnih predstavila uglasbeno poezijo slovenske pesnice in igralke Mile Kačič. Foto:
Katja Šulc je z Erikom Marenčičem na klavirju, Jan Gregorka na kontrabasu in Tbajem na bombnih predstavila uglasbeno poezijo slovenske pesnice in igralke Mile Kačič. Foto:
Repertoar ...
Festival Jazzinty poteka v prostorih in na dvorišču prenovljenega mladinskega Kluba LokalPatriot, kjer jam sessioni trajajo do četrte ure zjutraj.

»Slovenija nima posebnega džezovskega izobraževanja, razen nekaj malega na srednji glasbeni in baletni šoli pod C-oddelkom,« razloži vodja festivala Jazzinty Jure Dolinar. Ravno zato je pred desetimi leti vzniknila ideja o poletnih džez delavnicah, ki bi jo spremljal večerni glasbeni program.

Kot je poudaril MMC-jev sogovornik, se vsako leto število prijavljenih kandidatov za poletne delavnice povečuje. "Število tujcev, ki letos obiskujejo delavnice, je že od deset do 20 odstotkov. Prihajajo iz Nizozemske, Avstrije, Nemčije, Jugoslavije, Italije. V prihodnosti bi seveda želeli, da se njihova udeležba poveča vsaj na 50 odstotkov,« upa Dolinar.

Na festivalu Jazzinty, ki ga financira ministrstvo za kulturo, občina Novo mesto, sponzorji, del sredstev prispeva Klub LokalPatriot, vsako leto sodelujejo tudi številni svetovno znani mentorji. Med letošnjimi enajstimi mentorji je tudi trobentač, skladatelj in vodja mnogih džezovskih zasedb Randy Brecker.

Posamezne inštrumente pa bodo predavali: saksofon - Andy Middleton, kitara - Jeanfrançois Prins, klavir - Tino Derado, tolkala - Luis Ribeiro, harmonika - Simone Zanchini, trobenta - Daniel Noesia, bobni - Steve Altenberg, bas - Joris Teepe. Zaradi izredno velikega povpraševanja letos potekata kar dve vokalni delavnici, in sicer pod taktirko ameriške džezovske vokalistke in mentorice Judy Niemack in Sheila Cooper, ki je med drugim tudi saksofonistka.

Integralni del Jazzintyja so večerni "jam-sessioni" v Klubu LokalPatriot, kjer je oder od 21.00 dalje na volji predvsem študentom in mentorjem delavnic. Kot razloži Dolinar, je filozofija koncertnega dela festivala sledeča: prva dva dneva nastopajo mlade slovenske džez zasedbe in izvajalci, med njimi tudi Katja Šulc, ki se je pred leti udeležila delavnic Jazzintyja. Tretji dan podelijo t. i. slovensko skladateljsko nagrado jazzon. Prek celega leta namreč zbirajo dela, ki jih lahko prijavijo slovenski navdušenci džeza. Izbrana strokovna komisija nato izbere sedem finalistov, ki na festivalu Jazzinty premierno predstavijo svoja dela. Prva dva zmagovalca izbere strokovna komisija, posebno nagrado pa prispeva tudi glas občinstva.

Četrti dan, petek 14. avgust 2009, se bodo v Vrtovih dolenjskega muzeja zbranemu občinstvu predstavili sami mentorji delavnic pod nazivom Randy Brecker's Experience (Randy Brecker – trobenta, Andy Middleton – saksofoni, Tino Derado – klaviature, Jeanfrançois Prins – kitara, Luis Ribeiro – tolkala, Joris Teepe – električni bas, Steve Altenberg – bobni).

Zadnji dan bo verjetno prava poslastica za džezovske sladokusce. Na Jazzinty Final Concert bodo nastopili vsi tečajniki, zmagovalci in mentorji, med katerimi pa letos ne bo saksofonista, skladatelja in pedagoga Leeja Konitza, saj je zaradi zdravstvenih težav svoje sodelovanje v zadnjem trenutku odpovedal.