David Bowie je bil znan kot pravi kameleon rocka: tako glasbeno kot modno je vedno poskrbel za veliko presenečenje, nikoli pa ni razočaral. Foto: Reuters
David Bowie je bil znan kot pravi kameleon rocka: tako glasbeno kot modno je vedno poskrbel za veliko presenečenje, nikoli pa ni razočaral. Foto: Reuters
false
6. februarja 1996 je pevec nastopil tudi v Ljubljani. (Fotografija ni s tega koncerta.) Foto: Reuters
false
Ekscentrični pevec je bil znan kot vsestranski glasbeni ustvarjalec, ki je rad eksperimentiral z glasbenimi in modnimi slogi, nastopil pa je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. Foto: EPA
David Bowie
O njegovi bolezni se v javnosti ni govorilo. Foto: Reuters
false
Bowie pred svojo zvezdo na pločniku slavnih. Foto: Reuters
David Bowie
David Bowie z ženo Iman, leta 2010. Foto: Reuters
Umrl je David Bowie

Žalostno novico sta potrdila njegov sin in predstavnik za medije, potem ko so novico najprej objavili na njegovi Facebookov strani, kjer je zapisano: "David Bowie je v miru, obkrožen s svojimi družinskimi člani, umrl danes, po pogumni 18-mesečni bitki z rakom. Čeprav boste mnogi žalovali za njim, prosimo, da v teh težkih časih spoštujete zasebnost njegovih sorodnikov."

Druge podrobnosti niso znane. Da je slavni pevec hudo bolan, širši javnosti ni bilo znano, zato je novica o njegovi smrti - sploh ker je pred tremi dnevi, na svoj 69. rojstni dan, izdal nov album Blackstar - toliko večji udarec za vse njegove oboževalce. Pevec je 6. februarja 1996 nastopil tudi v Ljubljani.

Ikona popkulture je na odru zadnjič nastopil leta 2006, a so številni verjeli, da se bo nanje vrnil v velikem slogu - z nastopom na velikem festivalu nekega dne. Toda ti upi so počasi umirali in oktobra lani je njegov agent John Giddings napovedal, da se je pevec "upokojil" in da ne bo "nikoli več šel na turnejo".

Glasba ga je osvojila že kot otroka
Bowie se je rodil kot David Robert Jones v Brixtonu, nad glasbo pa se je začel navduševati že kot otrok. Pri njegovih devetih letih je oče prinesel domov zbirko ameriških skladb, na katerih so bile pesmi Fatsa Domina, Chucka Berryja in Little Richarda. Ko je poslušal Tutti Frutti, je Bowie dejal pozneje, "sem poslušal Boga". Za božič 1959 mu je mama podarila plastičen saksofon, potem ko je videla, da je sin popolnoma navdušen nad modernim džezom in izvajalci, kot sta bila Charlie Mingus in John Coltrane.

Svoj prvi album, naslovljen David Bowie, je izdal pet let prej, njegov prvi veliki hit Space Oddity, v katerem je predstavil legendarnega fiktivnega astronavta Majorja Toma, ki se je potem pojavil v več njegovih skladbah, pa je izšel leta 1969. Veliki preboj na glasbeni sceni je pomenil album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, ki ga je izdal leta 1972, in z njim "predstavil" svoj alter ego Ziggyja Stardusta. V 80. letih se je usmeril v pop, v 90. letih pa je njegovo ustvarjanje zaznamovala elektronska glasba.

Po albumu Reality leta 2003 se je za deset let umaknil in začelo se je že govoriti, da se je kameleon rocka upokojil, nato pa je leta 2013 presenetil s 25. albumom The Next Day.

Zadnji album je izšel pred tremi dnevi
V svoji več kot 50 let trajajoči karieri je izdal 26 albumov, zadnjega, kot že rečeno, pred tremi dnevi. Blackstar, prvi singel z istoimenskega albuma s sedmimi skladbami, je poslušalce razveselil 19. novembra, uporabili pa so ga tudi v broadwajskem muzikalu Lazarus. Predstava bo odrska adaptacija oz. nadgradnja romana The Man Who Fell to Earth (Mož, ki je padel na Zemljo) Walterja Tevisa, muzikal pa je navdihnil istoimenski film, v katerem je Bowie leta 1976 zaigral v glavni vlogi.

Na odru se je slavni pevec zadnjič pojavil novembra 2006 na dobrodelni prireditvi, kjer je zapel tri skladbe na dogodku Keep a Child Alive v New Yorku, v rodni Veliki Britaniji pa je zadnjič koncertiral leta 2004 na festivalu Isle of Wight. Kljub umiku z odrov pa je še vedno glasbeno ustvarjal. Poleg prej omenjenega sodelovanja v muzikalu Lazarus se je po več kot 20-letni prekinitvi lani znova odločil za sodelovanje s televizijo: ustvaril je temačno skladbo za novo televizijsko serijo Johana Rencka Zadnji panterji (The Last Panthers). Leta 1982 je napisal tudi skladbo, ki je pospremila tudi njegov nastop v BBC-jevi adaptaciji Brechtove igre Baal, leta 1993 pa je napisal glasbeno temo za BBC-jevo mini televizijsko serijo Buda iz predmestja.

Prodal je 140 milijonov izvodov albumov
Za svoje delo, tako glasbeno kot igralsko, je prejel številne nagrade, med njimi sta tudi dva grammya in trije briti. V svoji karieri je prodal 140 milijonov izvodov albumov, v rodni Veliki Britaniji je deset njegovih albumov doseglo platinasto naklado, 11 zlato in osem srebrno, v ZDA pa pet platinasto in sedem zlato naklado. Leta 1996 so ga sprejeli v hišo slavnih.

Njegovo življenje je navdihnilo tudi številne knjige. Lani smo na naše police dobili tudi prevod knjige Wendy Leigh z naslovom David Bowie – knjiga o njegovih brezštevilnih podobah, ki predstavlja enega najvplivnejših umetnikov svoje generacije. Provokativna knjiga, opremljena s fotografijami, predstavlja preplet izsledkov iz intervjujev s poznavalci glasbene industrije, poslovnimi sodelavci, tesnimi prijatelji ter ljubimci in ljubimkami.

Pestro je bilo tudi njegovo zasebno življenje
Glasbena legenda je imel iz dveh zakonov dva otroka - sina Zowieja in hčerko Alexandrio "Lexi". Leta 1970 se je poročil z Mary Angelo Barnett, s katero je dobil Zowieja, zakonca pa sta se po desetih letih razšla. V intervjuju za Playboy septembra 1976 je Bowie dejal, da je biseksualec, po besedah njegove prve žene pa naj bi imel razmerje z Mickom Jaggerjem. Sedem let pozneje je za Rolling Stone dejal, da je bilo priznanje biseksualnosti njegova največja napaka. Leta 1992 se je daleč od medijev v Lozani poročil s somalijsko-ameriško manekenko Iman, s katero sta avgusta 2000 dobila hčer Alexandrio.

Umrl je David Bowie