"Vedno je najlepše nastopati pred polno dvorano in vemo, da bo tudi tokrat vzdušje navdušujoče," je za STA dejal predsednik in menedžer zbora Boštjan Usenik pred začetkom letošnjih koncertov, ko je bila velika dvorana Cankarjevega doma za vse tri dni že razprodana. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer

Koncerti v treh zaporednih dneh – danes sledi še zadnji – v veliki Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so namreč že nekaj tednov razprodani. Na koncertih, poimenovanih Vokal Xtravaganzza, gostijo moški sekstet Vocal Six iz Švedske, ki na slovenskih odrih tokrat nastopa prvič.
Posebnost letošnjih koncertov v Cankarjevem domu je, da jih prvič vodi novi umetniški vodja, Šved Peder Karlsson, ki so ga pevci izbrali na začetku leta po odhodu dolgoletnega vodje Tomaža Kozlevčarja.
Na letošnji Vokalni ekstravaganci Perpetuum Jazzile predstavlja tudi razširjen program. Poslušalcem so predstavili nove vokalne priredbe skladb izvajalcev, kot so The Beatles, Gloria Estefan, Lady Ga-Ga, Tony Cetinski, Jadranka Juras, prvič na Vokal Xtravaganzzi pa so izvedli tudi novo avtorsko skladbo Pedra Karssona in Eivör Palsdottir.

Pred koncerti smo se pogovarjali s predstavnikom za stike z javnostjo in članom zbora Janom Trostom.

Sodelovanje s sekstetom Vocal Six je bila že njihova večletna želja. S pevci so se spoznali in tesneje povezali že pred skoraj desetletjem na festivalu a cappella v Gradcu, pred nekaj leti pa so se jim znova prekrižale poti na The Real Festivalu na Švedskem. Repertoar, ki ga goji Vocal Six, je mešanica različnih slogov, še najbolj domači pa so v popu, rocku in džezu. Za skupino, ustanovljeno leta 1988, je značilno tudi, da svoje vokalne nastope vsakokrat začini z obilico humorja.
Umetniški vodja na daljavo
Perpetuum Jazzile, ki je zaslovel s poustvarjanjem različnih glasbenih zvrsti, od popa, džeza, gospela, bluza in brazilske bossa nove do disca in funka, se je sicer z novim vodjem "na razdaljo" dobro ujel. Kot je pojasnil predsednik in menedžer zbora Boštjan Usenik, sodobne komunikacijske poti več kot učinkovito premoščajo geografske razdalje, dirigent pa je oblikoval ekipo, ki vodi intenzivno delo zasedbe pod vodstvom Sandre Feketija. S svojimi novimi pristopi je delo zbora nadgradil in razširil ustvarjalni proces, še dodaja.