K izjemnemu uspehu zbora Perpetuum Jazzile - vsi smo že slišali za milijonske številke klikov, ki jih nizajo na YouTubu - je skozi leta precej pripomogel njegov umetniški vodja Tomaž Kozlevčar, ki pa je skupino ob koncu leta 2010 zapustil. Nadomestil ga je Šved Peder Karlsson. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
K izjemnemu uspehu zbora Perpetuum Jazzile - vsi smo že slišali za milijonske številke klikov, ki jih nizajo na YouTubu - je skozi leta precej pripomogel njegov umetniški vodja Tomaž Kozlevčar, ki pa je skupino ob koncu leta 2010 zapustil. Nadomestil ga je Šved Peder Karlsson. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Perpetuum Jazzile v Križankah
A cappella in občasno tudi vrhunski džezovski inštrumentalisti spremljajo repertoar Perpetuum Jazzile, ki koncertira v različnih številčnih sestavih, se razteza od brazilske bossanove, swinga, 'close harmony' stila do z džezom bolj posredno povezanih funka, gospela in popa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Perpetuum Jazzile v Križankah
Mešanica glasbenih žanrov bo znova odmevala iz grl članov zbora Perpetuum Jazzile. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Posebni gostje koncertov bodo švedski Vocal Six (V6)."V6 so poleg nedvomne in večkrat dokazane kakovosti tudi nenadkriljivi zabavljači, in prepričani smo, da se bo sinergija V6 in PJ nedvomno pokazala tudi na odru Cankarjevega doma. Skupino smo si kot goste zaželeli člani PJ, kar smo predlagali tudi našemu umetniškemu vodji Pedru Karlssonu, njihovem rojaku, ki je bil na idejo seveda navdušen," je pred tremi koncerti sredi prestolnice pod skupnim imenovalnikom Vokal Xtravaganzza za MMC dejal član zbora Jan Trost.

Člani zasedbe Perpetuum Jazzile se pod okriljem novega umetniškega vodje Pedra Karlssona, ki je na tem mestu nasledil Tomaža Kozlevčarja, vračajo v Cankarjev dom konec tedna – s podobno misijo kot še vedno do zdaj: predstaviti novo gradivo in dopolnitve dolgoletnega ustvarjanja.

Pred nastopi – za katere so pošle že skoraj vse vstopnice – smo se pogovarjali z njihovim predstavnikom za stike z javnostjo, sicer tudi članom zbora Janom Trostom.


Vas je morda kaj presenetilo, da so se vstopnice za vse tri koncerte tako hitro prodajale?
Glede na prodajo minulih let, ko je bila prodaja zelo podobna, nas tudi letošnja ne preseneča. Naj ne zveni oholo, a presenečeni bi bili, če se Vokal Xtravaganzza (VX) ne bi dobro prodajal, saj navsezadnje v Cankarju vsako leto premierno predstavimo vse novosti, ki jih pripravljamo zadnjih nekaj mesecev.

Kakšen repertoar pripravljate za tokratne nastope? Koliko se bodo razlikovali od Križank?
Glede na lansko leto bo repertoar dopolnjen s šestimi novimi skladbami, od tega ste lahko dve že slišali tudi v Križankah (Ticket to ride, Gøta). Trdno verjamemo, da bodo poslušalcem novosti zelo všeč, saj so izjemno poskočne, dinamične in ritmično nadvse zahtevne. No, brez železnega dela repertoarja seveda ne bo šlo, skozi celoten večer pa bomo združevali sile in glasove z našimi gosti, izjemnimi V6 iz Švedske.

Pridružili se vam bodo prav posebni gostje. Od kje in kdaj se z njimi poznate? Kako nastopi gostujočih skupin vplivajo na vaše delovanje?

Tako je, skupina V6 prihaja iz Švedske, nordijske države pa že od nekdaj slovijo po svojih vokalnih skupinah. V6 so poleg nedvomne in večkrat dokazane kakovosti tudi neprekosljivi zabavljači, in prepričani smo, da se bo sinergija V6 in PJ nedvomno pokazala tudi na odru Cankarjevega doma. Skupino smo si kot goste zaželeli člani PJ, kar smo predlagali tudi našemu umetniškemu vodji Pedru Karssonu, njihovem rojaku, ki je bil na idejo seveda navdušen.

Gostje dejansko vedno naredijo na nas izjemen vpliv, saj prinesejo s seboj drugačne pristope, načine dela, petja, odrske prezence ... kar pevci PJ sprejemamo odprtih rok, ust, ušes in oči. Vedno se lahko naučiš nekaj novega, če si le dovolj odprt za to.

Za vami je turneja v Ameriki in še več vaj pod novim umetniškim vodjo - kdaj bo mogoče slišati tudi njegove priredbe?
Nekaj že na omenjeni VX ta konec tedna, preostalo pa kaj kmalu v prihodnosti. Za eno smo prejšnji konec tedna posneli tudi videospot, ki ga bomo izdali v začetku oktobra.

Govori se, da je pred vami nov "napad" na Ameriko. Lahko kaj več poveste o tem?
Po letošnji uspešni premieri na koncertnih odrih po ZDA in Kanadi smo navezali nekaj novih, nadvse pomembnih poslovnih stikov in v navezavi z njimi že načrtujemo naslednjo, nekoliko daljšo turnejo za jesen 2012. Za zdaj lahko zaupam le, da je načrtovana turneja "coast-to-coast" (*od obale do obale).