Katja Šulc je šolana džezovska pevka, izdala je album Mila z uglasbeno poezijo Mile Kačič, preizkusila pa se je tudi v popvodah Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Katja Šulc je šolana džezovska pevka, izdala je album Mila z uglasbeno poezijo Mile Kačič, preizkusila pa se je tudi v popvodah Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Festival šansona je s pesmijo Hotel za srečo odprla Ani Frece. Foto: MMC RTV SLO
Skozi večer uglasbenih zgodb krmari glasbenik, raper in igralec Jose. Foto: MMC RTV SLO

Na svoj račun so v soboto prišli vsi ljubitelji glasbe z izbranimi besedili. V studiu 14 Radia Slovenija se je namreč zgodil Festival slovenskega šansona 2011.

Slišali smo enajst novih skladb, ki so jih z živo izvedbo predstavili: Ani Frece (Hotel za srečo), Marino Mrčela (Skrbi moje dobro jutro!), Boris Cavazza (Pohujšanje), Matej Krajnc (Na skriti strani tvojih rok), Davany (Ta tvoj svet), Jana Kvas in Uglašena riba (Premika se), Petra Polak (Tržna niša), Tristan (Sreča se rodi v pričakovanju), Katja Šulc (Na poti domov), Anika Horvat (Portret) ter Anina Trobec in Soddiha (Tiha).

"Slovenski šanson raste in se premika navzgor"
Kot je v imenu komisije povedal Miha Zor (poleg njega sta komisijo sestavljala še Tomaž Guček in Goran Dekleva), so letošnjo bero festivala zaznamovali nenavadno močni šansoni ter heterogeni besedilna in glasbena podoba, kar kaže na to, da slovenski šanson raste in se premika na bolje. Visoka kakovost skladb je, kot je povedal Zor, komisijo spravila v škripce, a so bile to "sladke težave".

Ker gre za aktualno glasbo in za besedila, ki nas nagovarjajo tu in zdaj, in je šanson glasbena zvrst, ki vselej preizprašuje lastne meje in jih v skladu s svojo logiko tudi širi, so morali oceniti, kateri izmed na odru izvedenih najbolj ustreza temu opisu. To je bil po mnenju komisije šanson Na poti domov v izvedbi Katje Šulc.

Večer, ko smo med skladbami, ki so bile izbrane na natečaju, dobili zmagovalni šanson 2011, je povezoval slovenski glasbenik, raper in igralec Jose. Medtem ko je žirija odločala o zmagovalcu, je zasedba Uglašena riba zapela zmagovalni šanson iz leta 2010, ki nosi naslov Magnolija.

Dogodek so neposredno prenašali na 1. programu Radia Slovenija, Televizija Slovenija pa je prireditev posnela. Na dan festivala je pri ZKP-ju RTV Slovenija izšla tudi zgoščenka z izbranimi skladbami.

Pestra jesen na Prvem programu radia
Festival slovenskega šansona je le eden izmed večjih glasbenih dogodkov, ki jih v letošnjem letu pripravlja 1. program Radia Slovenija. 20. novembra bodo na Festivalu otroške glasbe Veseli tobogan zapeli mladi pevke in pevci solisti, ki so bili izbrani na javni avdiciji. Predstavili se bodo z novimi otroškimi skladbami. 10. decembra se bo na Večeru novih melodij z izbranimi kvinteti narodno-zabavne glasbe predstavilo 12 kvintetov s povsem novimi skladbami, že zdaj pa potekajo studijska snemanja omenjenega novega nabora skladb, s katerimi bodo obogatili radijski glasbeni arhiv na področju narodno-zabavne glasbe. 17. decembra bo sklepna prireditev javne radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom "Za gorami …".