Zasedba Uglašena riba je slavila s skladbo Magnolija. Foto: Mediaspeed/RTV Slovenija
Zasedba Uglašena riba je slavila s skladbo Magnolija. Foto: Mediaspeed/RTV Slovenija
Večer je povezoval glasbenik in igralec Jose, ki ga javnost najbolje pozna kot polovico raperskega dvojca Murat & Jose. Foto: Mediaspeed/RTV Slovenija

V studiu 14 Radia Slovenija se je zgodil Festival slovenskega šansona, ki ga je radio doslej prirejal vsaki dve leti, letos pa so se zaradi želje po tem, da bi bilo med nami še več slovenskih šansonov in da bi bili ti še boljši, odločili, da bo festival postal vsakoletna stalnica. In kot je pred razglasitvijo zmagovalne skladbe povedal predsednik žirije Žiga Stanič, so izbrane letošnje skladbe dokaz, da je slovenski šanson na pravi poti, da izbrane pesmi, ki jih je sicer mogoče poslušati tudi na zgoščenki z naslovom Festival slovenskega šansona 2010, izkazujejo manj klišejev kot prejšnja leta in več samoniklosti.

Več podrobnosti o festivalu najdete tukaj.
Slovenska glasba je okej. Povej naprej!
Kakor koli, izmed desetih izvajalcev Franc & Roses s Starko, Bor Seušek Počasi se pride blizu, Anika Horvat z Mačjim življenjem, Alenka Herceg s skladbo Črna, Kolektiv Sladcore z Basnijo o dveh žuželkah, Maja Seršen s šansonom Kriči naj ljubezen, Viki Baba Brusli & Orev Veličastni & Uroš Buh s punkovsko naravnano Obešeno Tončnko, Žiga Bižal s Starim simulatorjem, skupina Uglašena riba z Magnolijo in Romana Krajnčan s Pardon, gospod iz Galastrasse je žirijo prepričala Uglašena riba s skladbo Magnolijo. Skupino sestavljajo vokalistka Nuša Ofentaušek, kitarista Rok Lajler in David Toman, pianist Matevž Goršič, bobnar Srečko Erjavec in baskitarist Peter Jeraj, avtorja skladbe pa sta Matevž Goršič in Miahel Lajler.

Večer, ki mu je bilo mogoče prisluhniti v neposrednem prenosu na 1. programu Radia Slovenija, je - tako kot lani - povezoval glasbenik in igralec Jose. Vsako skladbo je napovedal z 'rapom' o njeni vsebini, po predstavitvi vseh sodelujočih skladb pa je k svojim rimam pritegnil tudi občinstvo. Medtem ko je žirija presojala o tem, kateri šanson jo je najbolj nagovoril, se je voditelj prelevil v glasbenika in z občinstvom ustvaril skladbo o slovenski glasbi, ki je 'okej', na odru pa so mu pritegnili vsi sodelujoči na festivalu. Ti so odpeli del refrena, del ga je 'odrapalo' občinstvo z besedami "Slovenska glasba je okej. Povej naprej!", Jose pa je celoto napolnil z besedilom.

Val dogodkov za spodbudo slovenski glasbi
Refren pesmi skupinske pesmi je obenem tudi skupno ime glasbenih dogodkov s katerimi Prvi program Radia Slovenije spodbuja ustvarjanje slovenske glasbe ter utrjuje svoj položaj dejavnega podpornika razvoja vseh zvrsti slovenske glasbe. Del teh dogodkov je tudi Festival slovenskega šansona, naslednji glasbeni dogodek pa bo že 28. novembra otroški glasbeni festival Veseli tobogan, na katerem bodo nastopili mladi glasbeni talenti, izbrani na avdiciji, in Otroški pevski zbor RTV Slovenija. Mladim izvajalcem se bodo pridružili tudi znani slovenski glasbeniki. 4. decembra bo sledil tradicionalni glasbeni dogodek Najlepša viža 2010, ki ga ljubitelji narodno-zabavne glasbe vsako leto nestrpno pričakujejo. Neposredni prenos iz Festivalne dvorane Bled bo mogoče spremljati tudi na Prvem programu Radia Slovenija.

Sklepna prireditev pa bo nepozabni večer slovenske ljudske glasbe 11. decembra Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom Sijaj, sonce. Prvi program Radia Slovenija bo glasbeni projekt Slovenska glasba je okej. Povej naprej! nadaljeval tudi v letu 2011.