Čeprav je čistokrvna Italijanka, Milva obvlada tudi šansone. Foto: Cafe teater
Čeprav je čistokrvna Italijanka, Milva obvlada tudi šansone. Foto: Cafe teater
Vrhunec slave je Milva dosegla v 70. letih. Foto: epa

Milva je predstavila album La chanson francaise iz leta 2001, spremljal pa jo je orkester Slovenske filharmonije, ki ga je vodil dirigent Hubert Stuppner. Italijanska pevka je repertoar plošče napolnila z znanimi šansoni, ki so jih nekdaj prepevali velikani šansona Edit Piaf, Charles Aznavour, in drugi, Milva pa jim je pečat novega izvirnika dodala z lastno interpretacijo.



Izstrelitev med zvezde na San Remu
Milva Biolcati se je rodila blizu Ferrare, na romanju po glasbenih odrih pa je že več kot štiri desetletja. Žarometi slave so jo prvič oplazili leta 1961, ko je s pesmijo Il mare nel Cassetto sodelovala na slovitem festivalu v San Remu in je nemudoma postala ena največjih italijanskih div pop glasbe v zgodnjih 60. let.

Zmogla je tudi opero
V 70. letih je Milvina zvezda na nebu slavnih glasbenikov zasijala še močneje. K temu je pripomogel pevkin nastop v vlogi Jeny v Operi za tri groše Bertolta Brechta v režiji Giorgia Strehlerja. Ker je pevko mati narava obdarila z izjemnim glasovnim razponom, se je Milva uveljavila tudi kot operna pevka, nekaj njenih v Nemčiji posnetih albumov (Was ich denke, Geheimnisse, Ein kommen und gehen) pa je bilo pravih prodajnih uspešnic.

Večer francoskih šansonov sta pripravila Cafe Teater in Festival Ljubljana.